ITALIJA: BERLUSCONI I MAFIJA

 

 

RIM, 01/12/2009 (AR) – Pod istragom tužiteljstava u Firenzi i Palermu zbog sudjelovanja, na neki posredni način, u pripremi i atentatima mafije na suce 1992. i 1993. godine je, navodno, i premijer Silvio Berlusconi. Tužiteljstvo u Firenzi je opovrgnulo takva pisanja talijanskog tiska, ali ono u Palermu se još nije izjasnilo. Berlusconi je odmah izjavio kako su on osobno i njegova vlada učinili najviše u borbi protiv mafije.

 

“Ako postoji neka stranka koja se istakla u borbi protiv organiziranog kriminala onda je to zasigurno pokret Naprijed Italiji, u prijašnjim godinama, i Narod sloboda sada. Ako postoji jedna vlada koja je učinila najviše u borbi protiv mafije, onda je to moja vlada”, kazao je premijer Berlusconi glede glasina prema kojima je na posredni način bio uključen u mafijaške pokolje protiv talijanskih sudaca i tužitelja, kao i drugih koji su se borili protiv mafije.

“Moja vlada će biti zapamćena kao ona koja je lansirala najodlučniju borbu protiv mafije u povijesti naše Republike”, izjavio je Berlusconi.

Pod istragom je Berlusconijev prijatelj i parlamentarac Marcello Dell’Utri, koji kaže kako je njegovo “navodno udruživanje s mafijašima čista laž”. Istrage su navodno otvorene na osnovu izjava pokajnika, odnosno onih mafijaša koji su poslije uhićenja odlučili surađivati s pravdom. Dell’Utrija je, na osnovu tih izjava, prvostepeni sud u Palermu kaznio 2004. godine na 9 godina zatvora, a uskoro bi trebao započeti proces na drugostepenom sudu. Dell’Utri drži kako “mafijaško udruživanje” nije krivično djelo prema zakoniku, već kako se ono kao krivično djelo primjenjuje na osnovu jedne odluke Vrhovnog suda. Prema pisanju tiska istraga protiv Berlusconija i Dell’Utrija je otvorena jer su oni, navodno, bili na određeni način povezani s nekim mafijašima, kako su to izjavili neki mafijaški pokajnici. Dell’Utri predlaže promjenu zakona o pokajnicima, odnosno da im se ne vjeruje baš sve što govore.

 

 

Please follow and like us:

Be the first to comment on "ITALIJA: BERLUSCONI I MAFIJA"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial