ŠAH: PRVI SVEĆENIK NA EUROPSKOM PRVENSTVU U RIJECI

RIM, 02/03/2010 (AR) – Svećenik iz Napulja, don Valerio Piro (36) bit će prvi svećenik u povijesti koji će sudjelovati na europskom prvenstvu u šahu. To prvenstvo se održava od 5. do 18. ožujka u Rjeci. Prije tisuću godina Crkva je bila zabranila šah smatravši ga “instrumentom grijeha”, bez obzira što su ga prethodno igrali i neki pape, a i budući sveci.

Sada će don Valerio, župnik u mjestu Boscotrecase, uz dozvolu svoga biskupa, nadbiskupa Napulja kardinala Crescenzia Sepea, praktički predstavljati Vatikan na tom prvenstvu.
”Kada sam bio sjemeništarac u mjestu Torre del Greco osnovali smo šahovski pokret. To je vrlo inteligentna i obrazovna igra. U mjestu Boscotrecaseu održao sam u nekim školama ečajeve šaha, a na povratku s prevnstva organizirat ćemo i tečajeve u župi”, izjavio je  don Valerio Piro. Što o svemu misle njegovi župljani?
“Zadovoljni su, premda će narednih dana bez mene možda raditi i više”, našalio se don Valerio, koji o eventualnoj pobjedi u Rijeci niti ne pomišlja, jer kaže kako je to nemoguće.
“Poštujem profesionalce i znam da nemam nikakve šanse, a ne treba ni sazivati čuda za tak malo važne stvari. Sudjelujem na prvenstvu jer je to prilika za kulturnu razmijenu i duhovnu obnovu. Ako ću kojim slučajem pobjediti jednu partiju, onda ću pobjedu posvetiti Isusu koji mi je omogućio sudjelovanje”, izjavio je don Valerio koji će odsjesti u sjemneništu riječke nadbiskupije tijekom europskog prvenstva.

 

Please follow and like us:

Be the first to comment on "ŠAH: PRVI SVEĆENIK NA EUROPSKOM PRVENSTVU U RIJECI"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial