CRKVA: STVARANJE SINTETIČKE BAKTERIJE ZNAK VELIKE LJUDSKE INTELIGENCIJE

VATIKAN, 21/05/2010 (AR)  – Predsjednik Talijanske biskupske konferencije kardinal Angelo Bagnasco je stvaranje sintetičke bakterije ocijenio kao “znak velike ljudske inteligencije, koja je dar Božji”, dok je šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi izjavio danas kako se “čeka više podataka” prije komentiranja vijesti koju je objavila revija Science, da je stvorena prva sentetička bakterija, dakle prvi sintetski oblik života, u laboatoriju.

Synthia, kako je nazvana sintetička bakterija, stvorena je od četiri kemikalije na temelju slike DNK Mycoplasma mycoides u američkom laboratoriju, a na čelu skupine stručnjaka je Craig Venter, genetičar koji ima dugo iskustvo u pokušajima stvaranja umjetnog života.
Lombardi je izjavio kako još nije pročitao cijeli članak, te kako, bez obzira na to što revija ima vjerodostojnost, ipak su u prošlosti neke slične najave objavljene u njoj kasnije bile drugačije ocijenjene. Vrijednost otkriča je bila manja od najava od onoga što se najavljivalo u reviji Science.
“U svakom slučaju treba vremena da bi se doznalo više”, rekao je Lombardi. 
“Stvaranje umjetne stanice je dodatni znak velike ljudske inteligencije”, izjavio je u petak kardinal Angelo Bagnasco. Dodao je kako nije upoznat s detaljima, već kako je samo pročitao informacije u današnjim listovima, ali “ako stvari stoje na način na koji su objavljene, onda je to dodatni znak ljudske inteligencije, dar Božji za bolje upoznavanje stvorenoga i bolje usmjeravanje”.
Bagnasco je dodao kako “inteligencija nije nikada bez odgovornosti, dakle svaki oblik inteligencije i svaka nova znanstvena otkrića trebaju biti izmjerena s etičkom dimenzijom”.

 

Please follow and like us:

Be the first to comment on "CRKVA: STVARANJE SINTETIČKE BAKTERIJE ZNAK VELIKE LJUDSKE INTELIGENCIJE"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial