RIM: NAJBOLJE PLĆANI SPORTAŠ SVIH VREMENA JE BEN HUR

RIM, 01/09/2010 (AR) – Nije golf-igrač Tiger Woods, već upravljač biga Ben Hur najbolje plaenći sportaš svih vremena. Američki profesor Peter Struck u časopisu koji je bavi povješću, Lapham’s Quarterly, opovrgava pisanje lista Forbes koji je objavio kako je Tiger Woods prvi sportaš koji je u svojoj karijeri zaradio milijardu dolara. Ben Hur je u starorimsko vrijeme zaradio iznos koji bi danas značio 15 milijardi dolara. Zarada golf igrača nije ništa naspram zarade jednog aurige (koćijaša), vozača bige (dvokolice) na konjskim utrkama u starom Rimu u drugom stoljeću poslije Krista, piše profesor Peter Struck.

Na pogrebnoj ploči nađenoj u Rimu piše kako je kočijaš (auriga) Gaius Appuleius Diocles zaradio ukupno 36 mliojuna sestercija, što bi danas bilo oko 15 milijardi dolara. Na osnovu toga dokaza, natpisa na pogrebnoj ploči, Struck zaključuje kako je kočijaš Gaius Appuleius Diocles bio ne samo mnogo bolje plaćen od nekog važnog državnog dužnosnika, već i od najbogatijih sportaša današnjice. S novcima koje je zaradio dotični Ben Hur moglo se kupiti žita s kojim bi se na godine dana moglo prehraniti cijeli Rim.
U vrijeme staroga Rima ti su kočijaši bili plaćeni i tretirani kao današnji vozači formule jedan. I u starome Rimu postojale su “konjušnice”, odnosno klubovi ili skupine za koje se vozilo bigu. Nije bilo marki automobila, već su se klubovi nazivali prema bojicama, “crveni”, “zeleni”, “bijeli”, “plavi”… Iza svakoka je bila cijela organizacije, pa i sponzori. Prelazak kočijaša iz jedne u drugu skupinu se plaćao, kao što se danas plaća prelazak nogometaša iz kluba u klub ili vozaća itd. Kočiojaš Gaius Appuleius Diocles je vozio za sve klubove, a za svaki prelazak je bio plaćen dobro.  Pobjedio je u svim klubovima. Svaki klub je imao svoje uzgajalište konja, svoje majstore izgradnje biga, svoje navijače itd. Bilo je i velikih klađenja. Obrtaj novca je bio toliki da su pojedini klubovi postajali i prave političke stranke, odnosno sa svojim navijačima su mogli utjecati na odluke senatora.
Glavne utrke u Rimu održavale su se u cirkusu Maksimusu (postoji i danas) koji je primao 250.000 osoba, te u cirkusu Agolane (današnji Trg Navona). Tada nije bilo rezervacija mjesta, pa su posjetitelji danima prije utrki zaposjedali najbolja mjesta. Dakako bilo je posebnih mjesta za aristokraciju, ali plebejci su morali čekati pred ulaskom na stadion.  Gaius Appuleius Diocles je bio, očito, omiljeni kočijaš, jer je znao kako se sučeljavati s ostalim konkurentima. Utrke su bile okrutne i često smrtonosne, kao što se vidjelo u filmu Ben Hur koga je glumio Charlton Heston. Vozilo se sedam krugova, a bilo je dopušteno gotovo sve za vrijeme utrke. Gaius Appuleius Diocles, koji je bio podrijetlom Hispanac, umro je u 43. godioni, a čak 24 godine je proveo kao kočijaš. Povukao se iz takmičenja kada je imao 42 godine i sedam mjeseci i zasigurno je mogao uživati u slavi i novcu. Sudjelovo je u ukupono 4.257 utrka od kojih je pobjedio u 1.462.

 

Please follow and like us:

Be the first to comment on "RIM: NAJBOLJE PLĆANI SPORTAŠ SVIH VREMENA JE BEN HUR"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial