VATIKAN KRITIZIRA DODJELU NOBELOVE NAGRADE ZA MEDICINU ROBERTU EDWARDSU

RIM, 05/10/2010 (AR) – Vatikan je oštro kritizirao jučerašnju odluku švedske Kraljevske akademije znanosti da Robertu Edwardsu (85), tvorcu umjetne oplodnje, dodijeliti Nobelovu nagradu za medicinu za 2010. godinu.

“Držim da je izbor Edwardsa potpuno nerazumljiv”, izjavio je predsjednik Papinske akademije za život, monsignor Ignacio Carrasco de Paula, koji “oca” oko četiri milijuna djece rođene uz pomoć epruvete optužuje i da je izazvao stvaranje “tržišta ovocita”, za napuštene embrije koji su osuđeni na smrt i za stvaranja smutnje s umjetnom oplodnjom djece rođene uz pomoć unajmljenih majki ili baka. Prema mišljenju Vatikana bez Edwardsa ne bi bilo trgovine s milijunima rasplodnih jajnih stanica (ovocita), ne bi bilo hladnjaka punih zametaka koji u najboljem slučaju čekaju da budu umetnuti u maternice, ali u većini slučajeva bivaju napušteni ili umiru. Za sve to je kriv Edwards, drži  mons. Carrasco. Bez ovogodišnjeg Nobelovca ne bi bilo ni smutnje s umjetnom oplodnjom. Mons. Carrasco također drži kako se s umjetnom oplodnjom nije riješio težak problem neplodnosti. Izvantjelesnom oplodnjom se taj problem premostio, ali se nije izliječila neplodnost.
Roberto Colombo, docent Katoličkog sveučilišta u Milanu i član Papinske akademije za život, kaže kako umjetna, odnosno izvantjelesna oplodnja (fecondazione in vitro) izaziva duboka moralna pitanja glede dostojanstva čovjeka. Osim toga izvantjelesna oplodnja omogućava selekcioniranje zametka ili njegovo ubojstvo.
Poznati talijanski ginekolog Severino Antinori, koji je umjetnom oplodnjom učinio majkama i žene u poodmakloj dobi, kaže kako je prema Edwardsu načinjena nepravda, odnosno trebao je Nobelovu nagradu dobiti prije 30 godina. Talijanska Nobelovka za medicinu, Rita Levi Montalcini, kaže kako je Edwards zaslužio priznanje jer je njegov znanstveni rad od temeljnog značenja za napredak biomedicine.
U Italiji postoji dosta restriktivni zakon o izvantjelesnoj oplodnji, pa mnoge žene odlaze u klinike u druge zemlje. Godišnje se u Italiji rađa više od 10 tisuća djece oplođene u epruveti. Ponovno se otvara rasprava o tome zakonu, koji je donesen pod velikim utjecajem Crkve. List Repubblica objavljuje u broju od utorka popis zabrana koje je uvodila Crkva, a zbog kojih je zatim tražila oprost.

 

Please follow and like us:

Be the first to comment on "VATIKAN KRITIZIRA DODJELU NOBELOVE NAGRADE ZA MEDICINU ROBERTU EDWARDSU"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial