VATIKAN: PAINA PORUKA NOGOMETAŠIMA

VATIKAN, 08/06/2012 (AR) – Benedikt XVI. uputio je danas poruku predsjedniku Poljske biskupske konferencije  mons. Józefu Michaliku u povodu Europskog nogometnog prvenstva koje se od danas do 1. srpnja održava u Poljskoj i Ukrajini. Taj događaj ne uključuje samo sportske organizacije, nogometaše i navijače, već društvo u cjelosti, poručuje Papa i dodaje kako ni Crkva ne može biti indiferentna prema takvu događaju, a posebno glede duhovnih potreba sudionika.

Benedikt XVI. citira svoga prethodnika Ivana Pavla II. koji je kazao kako “mogućnosti sportskog fenomena ga stvaraju značajnim instrumentom za globalni razvitak osoba i čimbenikom stvaranja društva koje bi moglo biti više po mjeri čovjeka. Smisao bratstva, poštenja i štovanja tijela, vrline koja je nedvojbeno  potrebna svakom dobrom sportašu, pridonosi izgradnji civilnog društva gdje se antagonizam zamjenjuje s natjecanjem, gdje se sučeljavanju preferira susret i kivnom suprotstavljanju čestita poredba”.
Momčadski sport kakav je nogomet, važna je škola za odgajanje smisla štovanja drugoga, pa i sportrskoga suparnika, duha požrtvovnosti osobe u pogledu dobra za cijelu skupinu, vrijednovanju sposobnosti svakog člana momčadi. Jednom riječju, u prevladavanju logike individualizma i egoizma koji često karakteriziraju ljudske odnose, radi davanja prostora logici bratstva i ljubavi, jedinima  koji mogu omogućiti, na svim razinama, promicanje pravog zajedničkog dobra, poručio je Benedikt XVI. Na koncu je poželio sudionicima Eura 2012. djelovanje kako bi prvenstvo bilo izrazom najčasnijih vrlina i ljudskih akcija u duhu mira i iskrene radosti.

 

Please follow and like us:

Be the first to comment on "VATIKAN: PAINA PORUKA NOGOMETAŠIMA"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial