VATIKAN: PAPA PRIHVATIO OSTAVKU BISKUPA MILOVANA

Samostan Dajla
Samostan Dajla

VATIKAN, 14/06/2012 (AR) – Još jedna žrtva samostana Dajla, smjenjen mons. Milovan, naslov je na sajtu Vatican Insider, internetskoj stranici koja piše o vatikanskim događajima. Benedikt XVI. prihvatio je ostavku biskupa Ivana Milovana, stoji u današnjem kratkom priopćenju ureda za tisak Svete Stolice.

Samostan Dajla

Samostan Dajla


„Sveti Otac prihvatio je odustajanje od pastoralnog vladanja porečko-pulskom biskupijom koju je predstavio biskup Ivan Milovan, na osnovu kanona 401, paragrafa 2, Zakonika kanonskoga prava. Nasljedit će ga biskup Drašen Kutleša, dosadašnji biskup koadjutor iste biskupije”, cijelo je vatikansko priopćenje.

Podsjetimo da ta zakonska odredba kaže kako je „biskup živo pozvan“ podnijeti ostavku ako „nije u mogućnosti ili zbog bolesti ili nekih drugih razloga obavljati službu”. Biskup Milovan rođen je 22. rujna 1940., a biskupi odlaze u mirovinu tek sa 75 godina. Vjerojatno ni zdravstveni razlozi nisu u pitanju kod ostavke Milovana, pa se može pretpostaviti kako ju je podnio zbog nesuglasija s Vatikanom u slučaju Dajala.
Sveta Stolica se u rujnu prošle godine žalila hrvatskom županijskom sudu na odluku hrvatskog ministarstva pravosuđa koji je poništio sve odluke donesene u razdoblju od 1997. do 2002. godine glede prebacivanja državnog vlasništva nad samostanom u Dajli na hrvatsku katoličku crkvu. Vatikan je htio vlasništvo nad samostanom vratiti benediktincima iz Praglije u Italiji, ali je ponovnim povratkom toga prostora hrvatskoj državi tako što zaustavljeno. U priopćenju Svete Stolice vezanom za žalbu podnesenu županijskom sudu se kazalo kako se posjed želi vratiti prvim vlasnicima kojima je bilo donirano, odnosno benediktincima iz Praglije.

 

Please follow and like us:

Be the first to comment on "VATIKAN: PAPA PRIHVATIO OSTAVKU BISKUPA MILOVANA"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial