VATIKAN: BENEDIKT XVI. OSTAVLJA I SVOJ TWITTER

 

VATIKAN, 23/02/2013 (AR) – Papa Benedikt XVI. ostavlja i svoj račun, account Twitter, @Pontifex, na devet jezika pošto odlazi s Petrove stolice. Posljednji tweet će vjerojatno upisati 27. veljače na koncu opće audijencije na Trgu sv. Petra, dan prije odlaska iz Vatikana u papinski ljetnikovac u mjestu Castelgandolfo. Pošto od 1. ožujka više neće biti poglavarom Katoličke crkve, Ratzinger ne može više imati twitter s nazivom Pontifx. No sve poruke koje je primio, kao i cvrkuti koje je poslao bit će pohranjeni. 

„Korizma je povljno razdoblje za ponovno otkrivanje vjere u Boga kao temelja našeg i života Crkve“, bio je Papin zadnji tweet, koji je poslan 17. veljače. Nakon toga datuma Benedikt XVI. nije više slao poruke na Twitter koji ima trenutno 2.908.428 onih koji ga prate, followersa.

Bila je prava revolucija upotreba Twittera za najavu evanđelja. Benedikt XVI. će ući u povijest kao prvi papa koji je upotrijebio Twitter. Društvenu mrežu nije počeo upotrebljavati papa Ivan Pavao II. premda je slao e-mailove. Svojedobno se govorilo kako bi sv. Pavao bio novinarom u današnje doba, a sada se može kazati i da bi upotrebljavao Twitter, jer Božija riječ mora se širiti u vremenu i izvan vremena. Benedikt XVI. je upotrijebio instrumente suvremenog komuniciranja.

No, Papa nije jedini koji ima Twitter. Među 116 kardinala koji će sudjelovati na konklavi za izbor Ratzingerova nasljednika, njih desetak ima svoj račun Twitter. Američki kandidat za novoga papu, kardinal Timothy Dolan, ima 82.000 followersa i na prvom je mjestu po broju onih koji ga prate.  Na drugom mjjestu sa 38.000 pratitelja je talijanski kardinal Gianfranco Ravasi, pročelnik Papinskog vijeća za kulturu i među kanditadima za novoga papu.  Na trećem mjestu je brazilski kardinal Odilo Scherer, također kandidat za papu, kao i milanski nadbiskup kardinal Angelo Scola, kojeg slijede nadbiskup Bostona kardinal O’Malley, meksički kardinal Norberto Rivera, južnoafrički kardinal Napier, kolumbijski kardinal Rubén Salazar Gómez i nadbiskup Barcellone kardinal Lluís Maria Martínez i Sistach. Svoj Twetter ima i bivši nadbiskup Los Angelesa kardinal Roger Mahony, koji je osumnjičen za prikrivanje svećenika pedofia.

 

Please follow and like us:

Be the first to comment on "VATIKAN: BENEDIKT XVI. OSTAVLJA I SVOJ TWITTER"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial