ITALIJA: Referendum o zabrani naftnih i plinskih bušotina

RIM, 02/10/2015 (AR) – Predstavnici 10 regija (Basilicata, Marche, Puglia, Sardegna, Abruzzo, Veneto, Calabria, Liguria, Campania i Molise) od 20 talijanskih regija predali su (30. rujna) Ustavnom sudu zahtjev za sazivanje referenduma na kojim bi se zabranila istražna bušenja u podmorju i na kopnu. Zanimljivo je da je inicijativu pokrenula regija Basilicata u kojoj su najveća nalazišta nafte u Italiji i gdje se nafta crpi već desetljećima. Referendumom se sa šest pitanja traži ukidanje nekih članaka zakona zvanogSblocca Italia (Odblokiraj Italiju) koji je najprije usvojila vlada Marija Montija, a zatim i Mattea Renzija kojim se omogučava pokretanje istražnih bušenja i unutar 12 milja teritorijalnih voda, odnosno između pet i 12 milja, kao i na kopnu.

Referendumi, koji su u Italiji abrogativni, odnosno za ukidanje nekog zakona ili članaka zakona, se mogu sazvati ako se prikupi najmanje 500 tisuća potpisa birača, ali i ako najmanje pet regija odlukama svojih vijeća ga zatraže. Pošto su ovaj o bušenju i istraživanju nafte i plina zatražila vijeća 10 regija Ustavni sud će ga vjerojatno prihvatiti. Odgovor o prihvaćanju ili odbijanju referenduma Ustavni bi sud trebao dati do 10. veljače 2016., a referendum bi mogao biti raspisan u razdoblju od polovice travnja do polovice lipnja iste godine.

Talijani su se, na primjer, na dva referenduma izjasnili protiv uppotrebe nuklearne energije. Prvi puta je bio sazvan 1987., odnosno nekoliko godina nakon katastrofe u Chernobylu, a drugi puta 2011. nakon katastrofe u Fukushimi. Italija čak 77 posto potreba za naftom i plinom pokriva uvozom i najviše uvozi iz Azerbejđana. Europa uvozom pokriva 58 posto svojih potreba za naftom i plinom.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "ITALIJA: Referendum o zabrani naftnih i plinskih bušotina"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial