VATIKAN: KNJIGE NE OBJAVLJUJU NIŠTA NOVOGA

VATIKAN, 05/11/2015 (AR) – Šef ureda za tisak Svete Stolice, otac Federico Lombardi, komentirao je objavljivanje dvaju novih knjiga, novinara Gianluigija Nuzzija „Križni put“ (Via crucis) i Emiliana Fittipaldija „Škrtost“ (Avarizia), koje se od danas (05/11/2015) nalaze u prodaji, a napisanih na temelju neovlašteno predanih povjerljivih vatikanskih dokumenata. Istaknuo je kako su neke informacije iz ta dva naslova prethodno već bile objavljene te da je velik dio sadržaja rezultat „curenja“ privatnih dokumenata i stoga rezultat protuzakonitih čina.  

Lombardi je naglasio kako je sam papa Franjo zatražio prikupljanje tih informacija kako bi mu se pomoglo s postupkom gospodarske i administrativne reforme Vatikana i Svete Stolice. On je, naime, utemeljio Povjerenstvo iz čijeg je arhiva uzet velik dio objavljenih podataka i koje je, nakon završenoga mandata, bilo raspušteno.

Napomenuo je kako postoje mnoga različita tumačenja činjenica i brojki koje su procurile. Kao primjer je naveo da je mirovinski fond bio opisan i kao „zabrinjavajuća crna rupa“ i kao „ohrabrujuća situacija“. S obzirom na veličinu vatikanske imovine prihodi se od fonda koriste za dugoročno upravljanje ogromnom mrežom službi koje su povezane sa Svetom Stolicom i drugim institucijama, kako u Rimu, tako i u drugim dijelovima svijeta.

Detalji o podrijetlu i povijesti te imovine dostupni su, primjerice, u gospodarskim ugovorima između Italije i Svete Stolice, u kontekstu Lateranskih ugovora. S obzirom na pitanje tzv. „novčića sv. Petra“, p. Lombardi je istaknuo da se novac koji vjernici daruju koristi za razne svrhe, prema Papinu nahođenju.

Milostinja i pomaganje siromasima dvije su glavne namijene tog novca, ali on se može iskoristiti i za pokrivanje troškova Rimske kurije, ukoliko je ona sredstvo u Papinoj službi, zatim za inicijative izvan Rimske biskupije, prenošenje papinskog učiteljstva u različitim dijelovima svijeta i podržavanje diplomatskih misija Svete Stolice. Povijest „novčića“ to jasno pokazuje, naglasio je Lombardi.

 

Na koncu je istaknuo složen posao reorganizacije gospodarske i financijske uprave koju provodi papa Franjo.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "VATIKAN: KNJIGE NE OBJAVLJUJU NIŠTA NOVOGA"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial