ITALIJA: UMRO UMTERTO ECO

RIM, 20/02/2016 (AR) – Talijanski književnik, folozof i profesor Umberto Eco (84) umro je u noći između petka i subote u svome stanu u Milanu. Umberto Eco bio je i jedan od najvećih znanstvenika semiotike (znakova i simbola). Italija i svijet gube suvremenog mislioca, stručnjaka za komuniciranje i medije, te izučavatelja znakova i simbola što je zahvaljujući njemu ušlo u programe na fakultetima. Osnovao je i odjel komunikologije na Sveučilištu San Marino 1980.

S njegovim odlaskom nestaje važan pogled na svijet, kretanja, društvo. Umberto Eco je bio ne samo pisac i profesor, već i značajna osoba u kulturi i društvu Italije u posljednjih šezdeset godina.

 

Rođen u Alessandriji (regia Piemonte) 5. siječnja 1932. godine, završio je filozofiju na sveučilištu u Torinu, te je bio profesor u Bologi. Postao je poznat u cijelome svijetu po romanu „Ime ruže“, koji je objavljen 1980., te preveden na 40 jezika i prodan u 40 milijuna primjeraka. Po tom romanu snimljen je 1986. i film s istoimenim naslovom sa Seanom Conneryjem u glavnoj ulozi. Eco je zatim napisao romene „Foucaultovo njihalo“ (1988.), „Otok prethodnog dana“ (1994.), „Baudolino“ (2000.), „Tajanstveni plamen kraljice Loane“ (2004.), „Praško groblje“ (2010.), a zadnji roman, objavljen prošle godine je „Nulti broj“. Sve romane objavio je s izdavačkom kućom Bompiani. Prvo djelo „Estecki problem sv. Tome“ objavio je 1956. s izdavačkom kućim Edizioni di Filosofia, zatim je objavio „Minimalni dnevnik“ s kućom Mondadori itd. No, s romanom „Ime ruže“ postigao je svjetsku slavu i za knjigu je dobio brojne nagrade. Za sebe je govorio da je filozof i da romene piše tijekom vikenda. „Čitanje je besmrtnost s odbrojavanjem unatrag. Tko nije ništa čitao živio je samo jedan život. Tko čita živi 5000 godina“, govorio je Eco.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "ITALIJA: UMRO UMTERTO ECO"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial