ITALIJA: KAKO ZAUSTAVITI OPUSTINJAVANJE

RIM, 13/10/2016 (AR) – Moguće je i poljodjelstvom zaustaviti opustinjavanje ili dezertifikacija prostora ugroženih širenjem pustinje. Jedan od glavnih uzroka opustinjavanja je upravo poljedjelstvo (u pretjeranoj ispaši, na primjer), odnosno ljudsko djelovanje, a taj proces je moguće zaustaviti drugačijim ljudskim pristupom zemljanoj površini. Mediji posvećuju veliku pažnju jedino katastrofičnim prognozama, odnosno da će se za toliko i toliko godina Italija, odnosno južna Europa, pretvoriti u pustinjski prostor, ali se malo prostora posvećuje ne samo istraživanju te pojave, a još manje prijedlozima za njezino suzbijanje.

U Africi je već više od polovice obradivog područja postalo neplodno, a što se više širi pustinja, to je brži ritam njezina širenja. Četvrtina Zemlje je u opasnosti od opustinjavanja. Vruči prostori čine 39,7 % zemljane površine Planete na kojem živi 34% ukupnog stanovništva Zemlje. Posebno osjetljiv je južni rub Sahare, ali opustinjavanje prijeti i drugoj obali Mediterana. U  Sassariju, na Sardiniji, održano je savjetovanje svjetskih znanstvenika o obrazovanju, vrednovanju znanstvenog istraživanja, stvaranju poartnerstva itd. o boljem korištenju voda sa kojeg je upućen poziv političarima, poljodjelnicima, sustavu obrazovanja da pokrenu bitku za suzbijanje dezertifikacije.

Predstavljen je projekt Wadis-Mar (Water harvesting and Agricultural techniques in Dry lands: an Integrated and Sustainable model in MAghreb Regions), odnosno o mogućem korištenju voda iz suhih korita. Inače, Vadi (na engleskom jeziku Wadi) je arapski izraz koji se odnosi na dolinu, odnosno suho riječno korito. Taj projekt za Magreb pokrenula je Europska komisija. Ako pustinjski prostor bude ponovno postalo plodno tlo, zasigurno će se smanjiti iseljavanje afričkih žitelja prema Europi

Među znanstvenicima koji su se okupili u Sassariju bili su Andrew H. Manning (US Geological Survey), Rudy Rossetto (učilište Sant’Anna u Pisi), Daniel Tsegai (UNCCD, odnosno organiozacija UN-a za borbu protiv dezetrifikacije), Wail Benjelloun (predsjednik UNIMED-a, unije sveučilišta Mediterana), Wafa Essahli (predsjednik “Desertnet international”) i drugi. Projekt, pokrenut prije više od četiri godine, načinjen je prema ideji Giuseppea Ennea, predsjednika znanstvenog odbora NRD-a (jezgra istraživača opustinjavanja) o „zaustavljanju“ isparavanja milijuna prostornih metara vode koja u dva do tri tjedna godišnje padne u bivša korita rijeka (Wadi). Dakle, bilo je potrebno svu tu količinu vode prikupiti i njome upravljati navodnjavanja u poljodjelstvu na dva prostora: u regiji Oued Biskra u Alžiru i u regiji Oum Zessar u Tunisu. Na užarenim prostorima ima vode i potrebno je naučiti poljodjelnike da je koriste na najbolji način.

 

Na spomenutim dvijema regijama se izučavalo sve od lokalnih tradicija i iskustava, do geološke i hidrološke situacije. Otkrivena su tako dva podzemna prirodna spremišta vode, pa se izučilo i kako u njih „umjetno“, odnosno ljudskom intervencijom, spremati vodu. Voda koja je padala u Wadi je „ulovljena“, prije isparavanja, te usmjerena u prirodna podzemna spremišta. Posebno se radilo na obrazovanju pučanstva za korištenje tih voda. Mali korak u pustinji koji bi mogao značiti zaustavljanje opustinjavanja. 

Please follow and like us:

Be the first to comment on "ITALIJA: KAKO ZAUSTAVITI OPUSTINJAVANJE"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial