ITALIJA: RENZI KRITIZIRA EU

RIM, 13/10/2016 (AR) – Odgovor Europske unije na međunarodnu krizu označen je frenetičnom nepokretnošću, kazao je talijanski premijer Matteo Renzi govoreći u parlamentu (12. listopada) o predstojećem sastanku na vrhu 27 zemalja članica EU u Bruxellesu. Renzi je upotrijebio izraz „frenetični imobilizam“ za držanje EU nakon Brexita, referenduma na kojem su Britanci izglasovali izlazak iz EU, a posebno je kao propali ocijenio nedavni neformalni sastanak 27 šefova država i vlada u Bratislavi. Dokument usvojen na sastanku u Bratislavi nazvao je banalnim i zbirom raznih obećanja. Kao potvrdu tom mišljenju Renzi je citirao predsjednika Europske komisije, Jean-Clauda Junckera, čiji je sud također negativan glede sastanka u Barislavi.

Europa je „minirana raspravama i polemikama sitne kabotaže nesposobna reagirati na izazove današnjice, a kamoli razmotriti probleme sutrašnjice“, kazao je Renzi i naglasio kako se EU stvarno nalazi na raskrižju i mogla bi skrenuti prema putu bez budućnosti. Slijedeći sastanak Europskog vijeća održat će se u teško opisivoj dimenziji poslije šoka Brexita i prije referenduma u Italiji (4. prosinca) o ustavnim reformama i izbora u Francuskoj (predsjedničkih) i Njemačkoj (parlamentarnih). Predstojeći izborni susreti dodaju imobilizmu dodatnu težinu.

U ožujku 2017. održat će se u Rimu sastanak na vrhu EU kojim će se obilježiti 60. obljetnica Rimskih sporazuma kojima je utemeljena današnja Unija i Renzi se nada da bi ta proslava mogla biti početak obnove EU. Poziva na davanje prijedloga reformi, jer je EU zapala u teškoće.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "ITALIJA: RENZI KRITIZIRA EU"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial