VATIKAN: CRKVA NE ZABRANJUJE KREMIRANJE, ALI SE PEPEL NE SMIJE PROSIPATI

VATIKAN, 26/10/2016 (AR) – Crkva ne zabranjuje kremiranje, ako ono nije učinjeno radi suprotstavljanja vjeri, već iz ekonomskih, higijenskih ili drugih valjanih razloga, izneseno je u dokumentu Kongregacije za nauk vjere, a koji je odobrio i papa Franjo. Važno je da do kremiranja dođe poslije obreda sahrane.

U dokumentu se kaže kako se „može izabrati kremiranje zbog higijenskih, ekonomskih ili socijalnih razloga, ali ne smije biti u suprotnosti s eksplicitno ili drugačije izraženom voljom pokojnika“. Crkva nema doktrinalnih razloga za spriječavanje kremiranja, kaže se u dokumentu, jer se time ne spriječava božjoj svemoći uskrsavanje tijela i ne sadrži negiranje kršćanske doktrine o besmrtnosti duše i uskrnuća tijela. Ipak, iznosi se u dokumentu, Crkva je radije za pokapanje tijela jer se time pokazuje veće štovanje prema umrlima. U svakom slučaku „kremiranje nije zabranjeno, osim ako se tako što izabralo zbog suprotstavljanja kršćanskoj doktrini“. U takvim slučajevima se treba negirati obred ispračaja jer Crkva ne može prihvatiti držanja i rituale koji sadrže pogrešnu koncepciju o smrti, odnosno onu da ona znači definitivno anuliranje osobe.

 

Vatikan posebno naglašava kako je, radi izbjegavanja svake vrste panteizma, naturalizna ili nihilizma, „zabranjeno prosipanje pepela u zrak, na zemlju, u vodu ili na drugdje“, te savijetuje da „pepel mrtvaca“ bude smještena na svetim mjestima, odnosno grobljima i „ne smije biti čuvan u stanovima“. Još je gore, kaže se u dokumentu, popel pokojnika spremati kao dijelove dragulja ili unutar drugih predmeta.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "VATIKAN: CRKVA NE ZABRANJUJE KREMIRANJE, ALI SE PEPEL NE SMIJE PROSIPATI"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial