VATIKAN: PAPA FRANJO IPAK PUTUJE U EGIPAT

VATIKAN, 09/04/2017 (AR) – Papa Franjo će, bez obzira na današnji teroristički napad na kršćane u Egiptu, pohoditi Kairo koncem travnja. Za sada nema nikakve naznake odgode toga ranije planiranog putovanja. Tijekom Angelusa na Cvjetnicu, papa Franjo je spomenuo atentat u Stockholmu, no onda mu je rečeno i za atentat u Egiptu. Zapravo bila su dva napada, u Aleksandriji i pokraj Kaira.

Franjo je izrazio svoju duboku sućut zbog napada na kršćansku koptsku crkvu i molio Gospodina da obrati srca onih koji siju teror i smrt, kao i onih koji trguju oružjem. Povjerio je Kristu na križu žrtve atentata u Kairu, a „svome bratu papi Tawadrosu II. i cijeloj egipatskoj naciji izražavam duboku sućut i blizu sam obiteljima i zajednici“, kazao je Franjo.

„Neka Gospodin obrati srca osoba koje siju teror, nasilja i smrt i neka obrati i srca onih koji trguju oružjem“, kazao je Franjo tijekom angelusa poslije svečane mise na Cvjetnicu.

Nema nikakvog znaka u Vatikanu o mogućoj odgodi papina putovanja u Egipat. Franjo će 28. i 29. travnja biti u Egiptu. Evo i službenog programa toga apostoslskog putovanja. Iz Rima (zračne luke Fiumicino) Franjo će krenuti prema međunarodnoj luci u Kairu u petak 28. travnja u 10.45 sati. Nakon dolaska u zračnu luku, svečanost dobrodošlice bit će održana u Predsjedničkoj palači, a poslije će uslijediti kurtoazni posjeti Predsjedniku Republike i velikom imamu Al-Azhara. Prvi će govor Papa održati sudionicima međunarodne konferencije o miru. Istoga dana poslijepodne Papa će se susresti s predstavnicima vlasti, te poći u kurtoazni posjet Papi Tawadrosu II., gdje će, kako je predviđeno, održati drugi govor.

Drugi dan Papina boravka u Egiptu započet će svetom misom, a nakon nje objedovat će s egipatskim biskupima. Za poslijepodne je predviđen molitveni susret s klerom, redovnicima, redovnicama i sjemeništarcima, i na kraju oproštajna svečanost. Odlazak pape Franje iz zračne luke u Kairu predviđen je za 17 sati, a dolazak u rimsku zračnu luku Ciampino u 20.30 sati.

Tijekom slavlja na Cvjetnicu na Trgu Svetog Petra, Franjo je najprije u procesiji stigao do središta Trga gdje je ispred egipatskog obeliska, kojeg je u 16. stoljeću tu postavio papa Siksto V., blagoslovio palmine i maslinove grančice, a onda je sa sagrata ispred bazilike Sv. Petra predvodio misu. U homiliji je naglasio kako je današnje celebriranje dvostrukog okusa, slatkog i gorkog, jer slavimo ulazak Isusa u Jeruzalem, ali znamo kako započinju i njegove muke. Isus je uvijek upozoravao prijatelje kako je njegov put taj i kako konačna pobjeda prolazi kroz muku i križ, kazao je Franjo i naglasio kako je i za nas isto. Isus je prisutan u toliko naših brače i sestara koji danas pate kao On, „pate zbog rada kao robovi, pate zbog obiteljskih drama, zbog bolesi, ratova i terorizma, pate zbog interesa koji pomoću oružje i pogađaju ljude. Muškarci i žene prevareni, povrijeđeni u dostojanstvu, odbačeni“, kazao je papa Franju u homiliji tijekom mise na Cvjetnicu.

 

Poslije angelusa na Trgu Sv. Petra su mladi iz Paname primili od svojih poljskih vršnjaka hodočasnički križ i Marijinu ikonu, pošto će se sljedeći svjetski dan mladeži održati 2019. u Panami.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "VATIKAN: PAPA FRANJO IPAK PUTUJE U EGIPAT"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial