VATIKAN: KAKVI MORAJU BITI KRUH I VINO ZA PRIČEST

VATIKAN, 21/07/2017 (AR) – Hostija je bezukusna pa su u tijesto dodavali šećer ili med, a u Nizozemskoj su neki svećenici umjesto vina upotrebljavali pivu za pričest, jer “piva je naše nacionalno piće”.

Sada je pročelnik  Kongregacije za bogoštovlje i sakramente, Robert Sarah, po nalogu pape Franje, poslao pismo biskupima o tome kako trebaju biti hostija i vino za euharistiju.

Kongregacija za bogoštovlje i sakramentalnu, koja je uputila okružno pismo „o kruhu i vinu za euharistiju“ svima biskupima, odlučila je i da se euharistijska materija pripravljena s genetski modificiranim organizmima može smatrati valjanom.

Ne samo što je bilo liturgijskih “grešaka”, već se danas hostije i vino za pričest mogu kupovati u supermarketima ili preko interneta, a koji po sadržaju ne odgovaraju pravilima za euharistička slavlja. Prije svega svećenici trebaju kontrolirati poštenje onih koji pripremaju hostije i vino. Nekada su to pripremale samo časne sestre ili vjerske zajednice, ali sada se hostije i vina nabavljaju odasvud.

Kongregacija za bogoštovlje i sakramente naznačuje kako euharistička materija mora biti certificirana. Svećenici, župnici i rektori u crkvama odgovorni su za provjere valjanosti hostije i vina.

 

Dakle hostija mora biti pripremljena samo od bijelog brašna i vode, bez kvasca. Nisu dozvoljeni nikakvi drugi sastojci kao što su voće, šećer i med ili nešto što bi im davalo dodatni okus. Isto tako ne smiju biti potpuno bez glutena. Naime, kako ima osoba alergičnih na gluten, onda su i hostije prilagođavali. No, barem malo glutena mora biti u hostijama. Zatim one ne smiju biti “stare”, odnosno moraju biti pripremljene neposredno prije upotrebe kako se ne bi raspadale. Oni koji pripremaju hostije moraju ne samo biti za to sposobni, već moraju biti i poštene.

 

A, vino ne smije biti zamijenjeno nekim drugim pićem. Svojedobno je Umberto Eco napisao kako bi se za pričest upotrebljavala riža i sakè da se Isus rodio na tlu Japana. No, tadašnji milanski nadbiskup, kardinal Martini mu je odgovrio kako nije bez razloga Isus rođen Židov u Betlehemu. Dakle, i u euharistiji se mora slijediti Božija volja.

U pismu Kongregacije za bogoštovlje i sakramente piše kako vino mora biti prirodno, a oni koji ne smiju piti ili ne piju alkohol, mogu upotrebljavati mošt, sok od grožđa koji još nije počeo fermentirati. Niti u vino za euharističko slavlje se ne smije ništa dodavati. Zabranjena je upotreba vina čija se provenijencija i istinska vrijednost ne poznaje. Vino mora biti dobro spremljeno kako se ne bi pretvorilo u ocat.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "VATIKAN: KAKVI MORAJU BITI KRUH I VINO ZA PRIČEST"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial