ITALIJA: IZLOŽBA JAGODE BUIĆ U RIMU

RIM, 01/10/2017 (AR) – Retrospektivna izložba Jagode Buić pod nazivom Asinkrona ravnoteža koja je trajala od 20. rujna do 1. listopada, u rimskom Muzeju MAXXI (Extra MAXXI i Corner MAXXI) izazvala je zanimanje publike i kritičara. Jagoda Buić, triput puta je izlagala na venecijanskom biennaleu, a poznata je na međunarodnoj sceni po svojim radovima izlaganim u najvažnijim svjetskim muzejima, od Metropolitan Museum u New Yorku, Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris u Parizu do Stedelijk Museuma u Amsterdamu. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja na najvišoj razini od Grad pix Itamaraty na Biennaleu u Sao Paolu do zlatne medalje Picasso u UNESCO-u. Ovu izložbu u Rimu, Jagoda Buić je osobno postavila i kreirala je postav izložbe pripremljen posebno za prostor muzeja MAXXI.

Kustos izložbe Asinkrona ravnoteža je Tonko Maroević, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar, a projekt je realiziran u suradnji sa Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Italiji uz potporu Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Zagreba i Muzeja MAXXI. Organizator izložbe je ORIS Kuća arhitekture. 

Sama izložba istražuje sugestivni dijalog između umjetničkih radova i prostora MAXXI-ja, što svjedoči o evoluciji umjetničine putanje od ishodišta do danas, u asinkronoj ravnoteži i vječnoj promjeni u izboru materije za svoje radove. Tekstil, papir, željezo. Duboka veza Jagode Buić sa kazalištem, važnim poglavljem njezinog života, rezultira u evidentnom scenografskom pristupu prema postavu vlastitih radova: figure, stupovi, volumeni, paneli, forme inspirirane morem koje su uvijek u dijalogu ili dramatičnoj interakciji sa prostorom u kojem se nalaze.

Prvi dio izložbe sastoji se od najreprezentativnijih djela – tapiserija, tkanja u vuni, kostrijeti, konjskoj dlaci – forma tkanih rukom koje daju život tim impozantnim strukturama. Naglašavaju kreativnu snagu i dramatiku formi koje evociraju mitove, trediciju i baštinu.

Ovdje pronalazimo “netaknute” snagu i emociju umjetničine “zemlje pored mora” – izmučene, ali bogate poviješću i ljepotom.

Put se nastavlja s kolažima u papiru, nevjerojatnih dimenzija. Zadivljujuće je kako se fragilnost materijala – papira – pretvara u ekspresivnu snagu koja je karakteristična za djela Jagode Buić.

Pregled kolaža završava sa ciklusom Hommage a Lampedusa – snažnom, emotivnom kompozicijom od šest velikih kolaža.

Posljednji radovi Jagode Buić svjedoče o nastavku neumorne portage za novim jezicima ekspresije – u ovom slučaju, snazi željeza. Riječ je o  kompozicijama nastalim od elemenata i komada željeza pronađenim na otpadu.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "ITALIJA: IZLOŽBA JAGODE BUIĆ U RIMU"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial