EU: POMOĆ TRGOVCIMA U RJEŠAVANJU CARINSKIH POSTUPAKA

Bruxelles, dvorana Europske komisije, foto AR-NEWS

BRUXELLES, 02/10/2017 (AR) – Europska komisija pokrenula je novi elektronički sustav u cijelom EU-u kojim se poduzećima olakšava dobivanje dozvola za uvoz robe. To znači bržu isporuku i niže cijene za potrošače. Novim sustavom carinskih odluka (CDS) trgovcima će se omogućiti rješavanje do 22 različitih vrsta carinskih prijava putem interneta, i to zahvaljujući EU-ovu portalu za gospodarske subjekte.

Pristup CDS-u sigurniji je od postupaka koji se trenutno koriste, a uvoznici u svim državama članicama mogu koristiti isti portal, pri čemu se prijave razmjenjuju među svim relevantnim carinskim upravama. 

Novi sustav jedan je od prvih rezultata novog Carinskog zakonika Unije (UCC), koji predstavlja veliku reformu postojećeg carinskog zakonodavstva EU-a, a na snagu je stupio 1. svibnja 2016. Temelj novog režima suvremeni su informatički sustavi koji omogućuju učinkovito funkcioniranje carinskih sustava te tako olakšavaju protok robe u godišnjoj vrijednosti većoj od tri bilijuna eura u EU i iz njega. Dodatne informacije dostupne su na web-mjestu Glavne uprave za oporezivanje i carinsku uniju.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "EU: POMOĆ TRGOVCIMA U RJEŠAVANJU CARINSKIH POSTUPAKA"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial