VATIKAN: PAPINO PUTOVANJE U MJANMAR I BANGLADEŠ

Vatikan, Trg Sv.Petra, foto AR-NEWS

RIM, 11/10/2017 (AR) – Papa Franjo putuje od od 26. studenog do 2. prosinca ove godine u azijske države Mjanmar i Bangladeš. Ured za tisak Svete Stolice objavio je program tog 21. putovanja pape Franje izvan Italije. U nedjelju, 26. studenog, u kasnim večernjim satima kreće u Mjanmar, a dolazak aviona u međunarodnu zračnu luku Yangon očekuje se 27. studenog u popodnevnim satima.

U predsjedničkoj palači u glavnom gradu Mjanmara, Nay Pyi Tawu, sastat će se s predsjednikom države Htinom Kyawom, a potom i s državnom savjetnicom te ministricom vanjskih poslova Aung San Suu Kyi, dobitnicom Nobelove nagrade za mir. Papa će se zatim susresti s predstavnicima vlasti, civilnoga društva i diplomatskog zbora.

U Yangonu će Franjo, 29. studenog, slaviti svetu misu u sportskom centru Kyaikkasan Grounds, a poslije podne će se sastati s vrhovnim vijećem budističkih monaha „Sangha“. Predviđen je i susret s mjanmarskim biskupima u primaćoj dvorani Katedrale svete Marije. Pohod Mjanmaru će završiti sutradan ujutro svečanom misom s mladima u spomenutoj katedrali, a nakon čega će Franjo iz zračne luke u Yangonu otputovati u Dhaku.

U glavni grad Bangladeša trebao bi stići istoga dana poslije podne, a nakon službenog dočeka Papa će posjetiti Nacionalni memorijalni centar mučenika u gradu Savaru. Franjo će zatim u spomen muzeju Bangabandhu u Dhaki odati počast ocu domovine i prvom predsjedniku Bangladeša Sheikhu Mujiburu Rahmanu, te će se potom sastati sa sadašnjim predsjednikom Bangladeša Abdulom Hamidom u predsjedničkoj palači. Uslijedit će susret s vlastima, civilnim društvom i diplomatskim zborom, što je ujedno posljednja postaja toga dana.

U petak, 1. prosinca, Papa će predvoditi slavlje svećeničkog ređenja, a u popodnevnim satima će se u apostolskoj nuncijaturi sastati s premijerkom Sheikhom Hasinom, dok će se nakon toga susresti s bangladeškim biskupima u domu za starije svećenike. Taj će dan papa Franjo završiti međureligijskim i ekumenskim susretom za mir.

Posljednji dan apostolskog pohoda Papa će započeti privatnim posjetom domu Majke Terezije u četvrti Tejgaon. Nakon toga će se sastati sa svećenicima, redovnicima, redovnicama, sjemeništarcima i novacima u crkvi Svete Krunice, te će se na kraju susresti s mladima u kolegiju Notre Dame u Dhaki. Franjo će se u Rim vratiti 2. prosinca uvečer.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "VATIKAN: PAPINO PUTOVANJE U MJANMAR I BANGLADEŠ"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial