ITALIJA: PROSRPSKI SEMINAR NA SVEUČILIŠTU LA SAPIENZA

La Sapienza, foto AR-NEWS

RIM, 21/10/2017 (AR) – Na rimskom sveučilištu La Sapienza održan je dvodnevni (16.-18. listopada) seminar “Jugoslavenski ratovi: druga strana lica europske civilizacije?” na kojem su se mogla čuti predavanja prosrpskog predznaka. Na početku savjetovanja prof. Antonello Biagini, predsjednik fondacije Roma Sapienza, ispričao se zbog prosrpske propagande.

Savjetovanje je sa 100 tisuća eura financirao Program Europa za građane Europske komisije, a na pozivu se kaže kako su organizatori rimsko sveučilište La Sapienza (Italija), barcelonsko sveučilište Ramon Llull (Španjolska), sveučilište iz Kragujevca (Srbija), radio Slobodna Europa (Češka), rimska gimnazija Immanuel Kant, austrijski povijesni insitut, te kazalište Eliseo u čijoj je dvorani održan skup drugog dana. Iako je riječ o ratovima u bivšoj Jugoslaviji, a na programu se spominje, napr., kako će Jelena Arsenijević Mitrić sa sveučilišta u Kragujevcu govoriti o uništenju srpske kulturne baštine u Hrvatskoj, a Maja Anđelković, također s kragujevačkog sveučilišta, govoriti u uništenju srpskih manastira na Kosovu, pozivi za prisustvovanje nisu odaslani ni hrvatskoj ni kosovarskoj ambasadi u Rimu.

Ipak je hrvatsko veleposlanstvo u Rimu odmah reagiralo. Hrvatski veleposlanik Jasen Mesić zatražio je odmah razgovor s rektorom Sapienze (Eugenio Gaudio) i organizatorima seminara. Dogovoreno je kako će se 1. prosinca održati novo savjetovanje na kojem će Hrvatska imati priliku iznijeti svoj pogled na te godine, a posebno što je učinjeno u zaštiti kulturne baštine. Jasen Mesić je razgovarao i s predsjednicom ureda Europske komisije u Rimu (Beatrice Covassi) koja je rekla kako će intervenirati u Bruxellesu.

U dvorani Sapienze govori Maja Anđelković, foto AR-NEWS

Europska komisija se ograđuje od sadržaja i u programu savjetovanja o ratovima u bivšoj Jugoslaviji piše kako se samo daje financijska potpora.  Za organiziranje takvog i sličnih savjetovanja u njemu moraju sudjelovati ustanove iz dvije države EU i iz jedne koja još nije članicom. Tako su u tom projektu, započetom 1. rujna 2016. i koji treba trajati 18 mjeseci, odnosno do 28. travnja 2018. uključeni Italija i Španjolska iz EU, te Srbija izvan EU, zadovoljeni kriteriji za njegovu organizaciju. No, u podnaslovu se kaže kako će se govoriti o “naučenim lekcijama i trajnim izazovima”, pa se trebalo očekivati upravo to, odnosno da se sa srpske strane shvati što se događalo.

Nakon što se prof. Biagini ispričao zbog prosrpskog sadržaja, prvo izlaganje u trodnevnim događanjima imala je Jelena Arsenijević Mitrić. Inače, njezin otac, Nebojša Arsenijević, je rektor sveučilišta u Kragujevcu. Jelena Arsenijević Mitrić je govorila u spaljivanju pravoslavnih crkvenih zdanja s djecom i ženema u njima na prostoru Hrvatske, te kako o tome govori i zbog sadašnje situacije itd. Nakon nje je govorila Maja Anđelković istim tonom, ali o Kosovu, koljevci srpskog pravoslavlja itd.

Drugog dana je govorio Fabio Dei sa sveučilišta u Pisi o ratovima koji nastaju zbog etničke mržnje, koji su, dakako, postojali i prije ovoga u bivšoj Jugoslaviji, a nažalost postojat će i kasnije. No, da je onaj u tadašnjoj Jugoslaviji započeo zbog političkog plana, zasnovanog na onome koji su načinili srpski akademici, kazao je slijedeći govornik, Egidio Ivetic sa sveučilišta u Padovi.

Radio Slobodna Europa se ogradio od savjetovanja, odnosno izvjestio je kako dvije njihove novinarke, Elena Fanajlova i Aija Kuge, sudjeluju na seminaru kao privatne osobe, a ne kao predstavnice radija. Ni austrijski institut, koji je citiran kao organizator, nema veze sa seminarom.

Zanimljivo je i to da se već, u veljači ove godine, to savjetovanje pod istim imenom održalo u Kragujevcu. Naime, mora se, prema pravilima za dobivanje financijske potpore iz Bruxellesa, održati na tri mjesta u trima državama iz kojih su ustanove organizatori. Znalo se, dakle, već tada kojim smjerom ide seminar. U Rim su sa svojim profesoricama iz Kragujevca stigli i studenti iz Srbije.

U dvorani tetra Eliseo, foto AR-NEWS

Ostali govori su bili više-manje općeniti, ali bez obzira što se ograđuje od sadržaja izrečenog na savjetovanjima, EU bi, ako želi da se, kako i kaže podnaslov programa, nešto “nauči iz lekcija” ipak trebali pročitati sadržaj lekcija. Dio odgovornosti za održavanje “pro” nečijeg seminara ima i La Sapienza, a da su znali da u njemu ima nešto truloga vidi se i po tome što su se pohvalili kako pozive nisu poslali ni talijanskim novinarima, jer su željeli sve držati “ispod tona”, ne pridavati mu značenje. Ipak, dogovoreno je održavanje novog na kojem će hrvatski znanstvenici moći iznijeti svije radove.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "ITALIJA: PROSRPSKI SEMINAR NA SVEUČILIŠTU LA SAPIENZA"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial