ITALIJA: REFERENDUM O VEĆOJ AUTONOMIJI LOMBARDIJE I VENETA

Milano, Piazza Duomo, foto AR-NEWS

RIM, 22/10/2017 (AR) – Gotovo 12 milijuna birača u regijama Lombardiji i Venetu pozvano je danas na referendum na kojem se trebaju izjasniti da li su za veću autonomiju od one koju već uživaju. Biračka mjesta otvorena su u 7 sati ujutro i bit će zatvorena u 23 sata. U Lombardiji nije potreban kvorum, a u Venetu je potrebno da se na birališta odazove 50% plus jedan birač kako bi se izjašnjavanje smatralo važećim.

No, nakon referenduma neće se ništa dogoditi jer su oni konzultativni, u skladu su s ustavom, pa je i pitanje hoće li na birališta privući veći broj birača. Referendum ima političku vrijednost za predsjednike regija Lombardije (Roberto Maroni) i Veneta (Luca Zaia), članove Sjeverne lige, koji su ga sazvali kako bi pitali građane jesu li za veću autonomiju od one koju uživaju. U Lombardiji, regiji od 10 milijuna stanovnika (gotovo osam milijuna birača), nije potreban kvorum da bi se smatralo valjanim izjašnjavanje, a Maroni je izrazio nadu da će na birališta izaći više od 34% birača koliko ih je izašlo 2001. kada se glasovalo o izmijeni članka V. talijanskog ustava o proširenju autonomnih prava. U Venetu, regiji od 4,9 milijuna stanovnika (gotovo četiri milijuna birača), potreban je kvorum.

Gotovo ni jedna stranka se ne protivi glasovanju “za” veću autonomiju, odnosno onu kakvu već imaju pet (Friuli Venezia Giulia, Sardegna, Sicilia, Trentino-Alto Adige i Valle d’Aosta) od 20 talijanskih regija. No i ostale regije bi htjele imati istu razinu autonomije, pa bi se moglo dogoditi da u skoroj budućnosti svih 20 regija budu u istom statusu autonomije.

Milano, novi dio grada, foto AR-NEWS

Čelnik Sjeverne lige Matteo Salvini, foto AR-NEWS

Ovaj u Lombardiji će uči u povijest kao referendum tableta. Regija je kupila tablete i po prvi puta će u Italiji glasovati bez listića već preko sustava E-voting, dakle elektronski. Na 9.224 biračkih mjesta ima 24.700 tableta i ukupno 6.700 digitalnih pomoćnika (Digital Assistant) koji će svaki eventualni problem pri glasovanju odmah riješiti. Za kupovinu tableta regija je utrošila 11,1 milijun eura, a za software jed Diebold-Nixdorfu platila dodatnih 4,4 milijuna eura, čemu treba dodati još 4,4 milijuna eura za elektronsku pomoć na biralištima. Ukupno će se u Lombardiji potrošiti 50 milijuna eura za referendum, ali će poslije tableti s birališta biti poklonjeni školama.

U Venetu će referendumsko izjašnjavanje koštati 14 milijuna eura. Obje regije će platiti državnu policiju da bi im jamčila sigurnost, tako se odmah shvaća kako autonomija košta regiju, a ne državu. Ministrastvo unutarnjih poslova poslalo je Lombardiji račun u iznosu od 3,5 milijuna eura za policiju koja će dežurati, a Venetu račun od dva milijuna eura. Maroni je kazao kako je znao da će regija morati platiti policiju i kako je to predvidio i u predračunu troškova za održavanje referenduma. Među biračima Sjeverne lige, koja više ne zagovara otcjepljenje sjevara od juga Italije, ima onih koji smatraju da je referendum nepotreban i skup.    

Please follow and like us:

Be the first to comment on "ITALIJA: REFERENDUM O VEĆOJ AUTONOMIJI LOMBARDIJE I VENETA"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial