RIM: PREDSTAVLJEN PROGRAM RIJEKE 2020.

Rim, predstavljanje europskih prijestolnica kulture, foto:AR-NEWS

RIM, 16. studenoga 2017 (AR) – Predstavljen je program Rijeke – europske prijestolnice kulture 2020. u Rimu tijekom dva dana (15. i 16. studenoga) upoznavanja tri grada, La Valletta, Matera i Rijeka, koji će u naredne tri godine biti europske prijestolnice kulture. Talijanska Matera će to biti 2018., malteški glavni grad La Valetta će biti 2019., a Rijeka će 2020. godine biti europska prijestolnica kulture, dakle upravo u godini u kojoj će Hrvatska po prvi puta biti šestomjesečni predsjedatelj Europske unije. Prvi puta u povijesti organiziranja europske kulturne manifestacije će jedan grad i država u kojoj se nalazi biti domaćini Europske unije, Europe, koja gaji slogan “jedinstvo u različitosti”.

Naziv predstavljanja triju gradova je Lungomare Mediterraneo, platforma koja nudi razmjenu mišljenja, umrežavanje i promišljanje o potencijalima kulturne baštine Sredozemlja kao polazišta za napredak i zapošljavanje.

Skup su otvorili svojim pozdravima dogradonačelnik Rima, Luca Bergamo, predstavnik Europske komisije u Rimu, Vito Borrelli, hrvatski veleposlanik pri talijanskoj republici, Jasen Mesić, malteška veleposlanica u Italiji, Venessa Frazier i riječki gradonačelnik Vojko Obrsnel. Rijeku predstavile Emina Višnić, direktor Rijeka 2020. i Irena Kregar Šegota, direktorica razvoja i strategije Rijeka 2020. Očekuje se da će te godine oko četiri milijuna posjetitelja doći u Rijeku vidjeti više od tisuću kulturnih događanja, a do te godine će biti obnovljeno više od 27.200 četvornih metara prostora za kulturna zbivanja, knjižnice, radionice…Ambicija Rijeke je da se sva događanja ne završe zaključenjem godine europske prijestolice kulture, već da se nastavi s organiziranjem kulturnih događaja kako bi to postao jedno od ključnih riječkih atrakcija za budućnost i razvitak grada. Istiće se multikulturnost Rijeke. 

Please follow and like us:

Be the first to comment on "RIM: PREDSTAVLJEN PROGRAM RIJEKE 2020."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial