VATIKAN: PAPA NA TREĆOJ AZIJSKOJ TURNEJI

Trg sv. Petra, foto:AR-NEWS

RIM, 27/11/2017 (AR) – Papa Franjo stigao je danas u Yangon u Mijanmar, državu koju do sada nije pohodio ni jedan papa. Osim Mijanmar pohodit će i Bangladeš, a to je treće Franjono putovanje u azijske zemlje u njegovu pontifikatu (pohodio je Južnu Koreju 2014., te Šri Lanku i Filipine 2015.)

Više nego putovanje, to će biti prava avantura, objasnio je šef ureda za tisak Svete Stolice Greg Burke novinarima akreditiranima u Vatikanu pohod pape Franje u azijske države Mijanmar i Bangladeš od 26. studenoga do 2. prosinca. Papa Franjo želi svugdje donijeti poruku pomirenja, mira i oprosta, objasnio je Burke, ali će to putovanje, prije svega zbog logističke naravi, ali i loših komunikacija, biti teško, prava avantura. Osim toga Franjo će se u Bangladešu susresti i s izbjeglicama Rohingya koje iz Maijanmara proganja vojska države čija je premijerka dobitnica Nobelove nagrade za mir  Aung San Suu Kyi.

Po dolasku u Nay Pyi Taw papa Franjo će se susresti s mijanmarskim predsjednikom  Htinom Kyawom, pa s budističkim i katoličkim svećenicima zajedno, a 30. studenoga će se u Yangonu susresti sa zapovjednikom mijanmarske vojske generalom Min Aung Hlaing. Razgovarat će se, dakako, o stanju Rohingya, muslimanske manjine u Mijanmaru nad kojom, kako je obznanio UN, se provodi etnička čistka. Oko 620.000 pripadnika manjine Rohingya su izbjegli u Bangladeš pod pretnjom mijanmarske vojske. Mijanmarom upravlja dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi, s kojom će se također susresti papa Franjo, a koja je morala uči u kompromis s vojskom poslije diktature koja je trajala 60 godina. U Mijanmaru živi 135 različitih etničkih skupina od kojih su mnoge u međusobnom sukobu. Inače, u Myanmaru ima 650 tisuća kršćana prema 51 milijun stanovnika od kojih su 91% budisti.

Iz Mijanmara će Franjo otići u Bangladeš i u Dhaki će se susresti s predsjednikom Abdulom Hamidom. U Bangladešu, gdje su bili i Pavao VI. i Ivan Pavao II., ima samo 375 tisuća kršćana u odnosu 160 milijuna stanovnika od kojih 98% su islamske vjere, koja je i državna.

Papa Franjo će zarediti 16 novih svećenika. Na tom 21. putovanju izvan Italije, papa Franjo će izgovoriti 11 govora i propovjedi.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "VATIKAN: PAPA NA TREĆOJ AZIJSKOJ TURNEJI"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial