VATIKAN: PAPA FRANJO DIPLOMATIMATSKOM ZBORU

Trg Svetog Petra, foto: AR-NEWS

VATIKAN, 09/01/2017 (AR) – U  ovoj godini navršava se 100. obljetnicu završetka Prvog svjetskog rata koji je izmijenio granice u Europi i svijetu, nakon kojeg su nastale nove države i nestali stari imperiji, kazao je papa Franjo (8. Siječnja 2018.) u tradicionalnom govoru na početku godine diplomatskom zboru akreditiranom pri Svetoj Stolici, te naglasio kako na pepelu toga rata su ispisana dva upozorenja koja čovječanstvo nije odmah shvatilo i zbog čega je došlo i do Drugog svjetskog rata.

Prvo upozorenje je da pobjediti ne znači poniziti poraženog protivbnika. Drugo upozorenje je da se mir može učvrstiti samo kada države mogu ravnopravno pregovarati.

No u ovoj godini obilježavamo i 70. obljetnicu od Povelje u ljudskim pravima koju je Glavna skupština Ujedinjenih naroda usvojila 1948., te je papa Franjo najveći dio jednosatnog govora posvetio zaštiti ljudskih prava, koja su, nažalost, negirana u mniogim državama. Glavna su prava na život, na slobodu i nepovredivost svake osobe. Ta prava se krši ne samo ratovima i nasiljima, već postoje razni oblici negiranja toga prava.

“Pri tome mislim na nevinu djecu odbačenu i prije negoli su se rodila. Neželjena su često i zbog egoizma odraslih”, kazao je Franjo. Spomenuo je i društvena zbivanja iz 1968., koji jesu doveli do zaštite nekih prava, ali i do kontroverzija.

Franjo je nabrojio krizna žarišta i pozvao na pregovore, jer se sporovi ne mogu rješavati oružjem već dijalogom. Pozvao je i na odustajanje od nuklearnog naoružanja. Posebne misli uputio je Palestincima i Izraelcima pozvavši ih da poduzmu sve korake za povrat mirovnim pregovorima.

Nije izostala ni tema migracije, koja je bila ključnom u njegovoj ovogodišnjoj poruci mira.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "VATIKAN: PAPA FRANJO DIPLOMATIMATSKOM ZBORU"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial