EUROPSKA KOMISIJA: KAKO ZAUSTAVITI LAŽNE VIJESTI

Zgrada Europske komisije u Bruxellesu, foto: AR-NEWS

BRUXELLES, 15/01/2018 (AR) – Euroipska komisija pokrenula je javno savjetovanje o lažnim vijestima i internetskim dezinformacijama te uspostavila stručnu skupinu na visokoj razini sastavljenu od predstavnika akademske zajednice, internetskih platformi, informativnih medija i organizacija civilnog društva. Rad stručne skupine i javno savjetovanje pridonijet će se razvoju strategije o suzbijanju širenja lažnih vijesti na razini EU-a, koja će biti predstavljena u proljeće 2018.

Potpredsjednik Frans Timmermans izjavio je kako su sloboda primanja i prenošenja informacija i pluralizam medija zaštićeni Poveljom EU-a o temeljnim pravima.

“Živimo u dobu u kojem nas preplavljuju informacije i dezinformacije. Stoga svojim građanima moramo osigurati alate za prepoznavanje lažnih vijesti, poboljšavanje povjerenja na internetu i upravljanje primljenim informacijama”, kazao je Timmermans.

Andrus Ansip, potpredsjednik zadužen za jedinstveno digitalno tržište, dodao je kako se mora  pronaći uravnoteženi pristup između slobode izričaja, medijskog pluralizma i prava građana na pristup raznolikim i pouzdanim informacijama.

Povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel izjavila je: “Moje je djelovanje usredotočeno na obranu prava građana na kvalitetne informacije koje su temelj naših demokracija. Želim voditi otvoren i opsežan razgovor o lažnim vijestima kako bismo riješili taj složeni fenomen i prevladali izazove koji su pred nama”.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "EUROPSKA KOMISIJA: KAKO ZAUSTAVITI LAŽNE VIJESTI"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial