ITALIJA: POTPORA HRVATSKOM ULASKU U SCHENGEN I OECD

Farnesina, sjedište talijanskog ministarstva vanjskih poslove, foto: AR-NEWS

RIM, 17/01/2018 (AR) – Italija podupire ulazak Hrvatske u Schengenski sustav kao i u  OECD, doznaje se u talijanskom ministarstvu vanjskih poslova gdje će se u četvrtak sastati šefovi diplomacija dvije države. Treći sastanak koordinacijskog odbora ministara Vlada Hrvatske i Italije pod predsjedanjem hrvatske ministrica vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić i taklijanskog ministra vanjskih poslova i međunarodne suradnje Angelina Alfana održat će se u Farnesini, zgradi talijanske diplomacije. Prerdviđeno je potpisivanje deklaracije o budućoj suradnji, a dvoje ministara će održati konferenciju za novinare.

Uz ministricu Pejčinović Burić na astanku će sudjelovat i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar turizma Gari Cappelli, te državni tajnici iz Ministarstva poljoprivrede Marija Vučković, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Maja Markovčić Kostelac, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, Ministarstva znanosti i obrazovanja Tomo Antičić te Ministarstva unutarnjih poslova Žarko Katić.

Memorandumom o suradnji sklopljenim 2009. godine uspostavljen je Koordinacijski odbor ministara nadležnih za: vanjske poslove, gospodarsku i industrijsku suradnju, energetiku, okoliš, infrastrukturu, promet, poljoprivredu, sveučilišta i znanstvena istraživanja, a na hrvatski prijedlog su na ovaj sastanak dodatno uključeni i: unutarnji poslovi, turizam i Središnji državni ured za Hrvate izvan RH. Do sada su održana dva Koordinacijska sastanka 2009. godine u Rimu i 2010. godine u Zagrebu.

Osim potpore hrvatskom ulasku u Schengensku zonu i u OECD, Italija će se, kako se doznaje, obvezati i za dodatnu pomoć hrvatskoj manjini u regiji Moliseu, kao i hrvatskoj manjini u Trstu.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "ITALIJA: POTPORA HRVATSKOM ULASKU U SCHENGEN I OECD"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial