ITALIJA-HRVATSKA: RIM PROTIV UNILATERALNIH ODLUKA ZA SAVUDRIJSKU VALU

Pejčinović Burić i Alfano potpisuju deklaraciju, foto: AR-NEWS

RIM, 18/01/2018 (AR) – Italija se protivi unilateralnoj provedbi odluke Arbitražnog suda o Savudrijskoj vali, izjavio je danas talijanski ministar vanjskih poslova Angelino Alfano.  Hrvatska i Slevenija trebaju dogovorno riješiti pitanje granice.

Italija podupire ulazak Hrvatske u Schengenski prostor, naglasio je Alfano na koncu sastanka Koordinacijskog odbora ministara dvije države u Farnesini, sjedištu talijanske diplomacije.

Pod supredsjedanjem hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić i talijanskog ministra vanjskih poslova Angelina Alfana, održan je treći sastanak Koordinacijskod odbora na koncu kojeg je potpisana i Zajednička deklaracija kao sveobuhvatan dokument kojom su se dvije strane obvezale na jačanje političke suradnje i pružanje međusobnih potpora u regionalnim i multilateralnim organizacijama i forumima te su utvrđena konkretna područja i modaliteti suradnje u narednom razdoblju.

Pejčinović Burić se, na zajedničkoj konferenciji za novinare, zahvalila Alfanu na talijanskoj potpori skorom članstvu Hrvatske u Schengenski prostor. Italija pruža potporu i hrvatskim nastojanjima da što prije otpočne pristupni proces za članstvo Hrvatske u OECD-u (Organizaciji za gospodarski razvitak i suradnju).

Posebna  pažnja posvećena je mogućnostima unapređenja statusa nacionalnih manjina. Pejčinović Burić zahvalila je Italiji na priznavanju povijesne prisutnost jezične i kulturne hrvatske manjine u pokrajini Furlanija Julijska krajina. Za promoviranje hrvatskog jezika i kulture hrvatskoj manjini sa sjedištem u Trstu osigurana su financijska sredstva. 

Hrvatska i Italija su za jačanje suradnje na Jadranu. Dana je potpora i za promociju Jadransko-jonskog plinovoda u okviru zajedničke energetske politike  Europske unije. Raspravaljalo se i o pitanju upravljanja i izlova male plave ribe.  Dogovoreno je jačanje prometne povezanosti, posebno pomorskih pravaca, s namjerom ponovnog uvođenja izravnih trajektnih linija od Umaga i Trsta do povezivanja ostalih zainteresiranih gradova i luka što bi dodatno doprinijelo jačanju gospodarskih veza, turističkog prometa te još snažnijeg povezivanja dviju susjednih i partnerskih država.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "ITALIJA-HRVATSKA: RIM PROTIV UNILATERALNIH ODLUKA ZA SAVUDRIJSKU VALU"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial