EU: FILMOVI FINANCIRANI STREDSTVIMA EU NOMINIRANI ZA OSCARA

Bruxelles-kazalište, foto: AR-NEWS

BRUXELLES, 02/02/2018 (AR) – Na 90. svečanosti dodjele nagrada Američke filmske akademije natjecat će sedam filmova financiranih sredstvima EU-a. Zadnjih godina brojni su filmovi financirani u okviru EU-ova programa Kreativna Europa (MEDIA) osvojili nagradu Oscar, primjerice LjubavVelika ljepotaIdaSaulov sin i Milijunaš s ulice. I ove se godine filmovi financirani sredstvima EU-a natječu u brojnim kategorijama.

Film financiran u okviru programa MEDIA Zovi me svojim imenom, koji je režirao Luca Guadagnino, nominiran je u četiri kategorije, uključujući kategorije „najbolji film” i „najbolji glavni glumac”. Od pet filmova financiranih sredstvima EU-a koji su ušli u uži izbor u kategoriji „strani film” nominirana su dva: Kvadrat i Tijelo i duša (na mađarskom Teströl és lélekröl). U okviru programa MEDIA više od 1 milijun eura izdvojeno je za distribuciju filma Kvadrat dobitnika Zlatne palme u 30 zemalja. Za izradu i distribuciju filma Tijelo i duša koji je dobitnik Zlatnog medvjeda Berlinskog filmskog festivala izdvojeno je 700 000 eura. U kategoriji „animiniranog filma” natjecat će se filmovi Loving Vincent: Van Goghov misterij i Breadwinner; dok je film Buntovni stihovi nominiran u kategoriji „kratkometražni animirani film”, a film Visages Villages u kategoriji „dokumentarni film”. Svojom je inovativnom tehnikom film Loving Vincent: Van Goghov misterij prvi film na svijetu koji je u potpunosti oslikan. Kako bi oživili Van Goghove slike svaku od 65 000 slika od kojih je film napravljen rukom je oslikalo 115 akademskih slikara u tehnici ulja na platnu. Svečanost dodjele nagrade Oscar održat će se 4. ožujka 2018. u Hollywoodu. 

Povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel izjavila je: Ponosna sam da programa MEDIA daje rezultate i da su europski filmovi priznati. Nadam se da ćemo filmskim natjecanjem EU-a zainteresirati velik broj ljudi, među njima i sljedeću generaciju filmskih redatelja, koja će nastaviti s tom tradicijom i stvoriti mnogo novih europskih remek-djela. Sudionici se mogu iskušati u znanju o europskim filmovima i tako dobiti priliku iskusiti kako Filmski festival u Cannesu izgleda iza kulisa i otkriti europsku audiovizualnu industriju na djelu.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "EU: FILMOVI FINANCIRANI STREDSTVIMA EU NOMINIRANI ZA OSCARA"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial