EK: STRATEGIJA ZA ZAPADNI BALKAN

Bruxelles, Europska komisija, foto: AR-NEWS

BRUXELLES, 06/02/2018 (AR) – Europska komisija donijela je  (6. Veljače 2018.) strategiju za „Vjerodostojnu perspektivu proširenja i pojačanu suradnju EU-a sa zapadnim Balkanom”, kojom se potvrđuje europska budućnost regije kao geostrateško ulaganje u stabilnu, jaku i ujedinjenu Europu koja se temelji na zajedničkim vrijednostima. U njoj se navode prioriteti i područja u kojima je potrebna veća zajednička suradnja te posebni izazovi s kojima se zapadni Balkan suočava, posebice potreba za temeljnim reformama i dobrosusjedskim odnosima. Vjerodostojna perspektiva proširenja zahtijeva stalna nastojanja i trajne reforme. Napredak na europskom putu objektivan je proces koji se temelji na zaslugama te ovisi o konkretnim rezultatima svake zemlje.

Bruxelles, dvorana konferencije za novinare, foto: AR-NEWS

EK obznanila je šest vodećih inicijativa odnosno posebnih mjera koje će EU poduzeti sljedećih godina kako bi dao potporu transformaciji zapadnog Balkana u područjima od zajedničkog interesa. Inicijative obuhvaćaju jačanje vladavine prava, veću suradnju u području sigurnosti i migracija uz pomoć zajedničkih istražiteljskih timova i europske granične i obalne straže, širenje energetske unije EU-a na zapadni Balkan te smanjenje troškova roaminga i uvođenje širokopojasnog interneta u regiji. U strategiji se također naglašava da EU treba biti spreman prihvatiti nove članice kada one ispune kriterije.

Predsjednik EK Jean-Claude Juncker izjavio je: „Ulaganje u stabilnost i prosperitet zapadnog Balkana zapravo je ulaganje u sigurnost i budućnost naše Unije. Iako za vrijeme ovog mandata neće biti novog proširenja, Europska komisija danas ucrtava europski put za zapadni Balkan. Uz snažnu političku volju, konkretne i održive reforme te konačno rješenje sporova sa susjedima, zemlje zapadnog Balkana mogu napredovati na svojem europskom putu. Uspjeh će ovisiti o njihovim objektivnim zaslugama. Europska komisija bit će stroga, ali poštena. Krajem ovog mjeseca otputovat ću u zemlje zapadnog Balkana s jasnom porukom: nastavite provoditi reforme, a mi ćemo nastaviti podupirati vašu europsku budućnost.”

Europska ministrica vanjskih poslova Federica Mogherini izjavila je kako ta strategija “pokazuje kojim putem moramo ići kako bi svih naših šest partnera jednom zauvijek prevladalo prošlost te kako bismo svi mi osigurali da proces približavanja zapadnog Balkana EU-u bude trajan i da se nastavi ponovno ujedinjenje kontinenta”.

Povjerenik za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn naglasio je kako “novim pristupom, potpomognutim konkretnim mjerama, jačamo proces proširenja koji zahtijeva vjerodostojna nastojanja i reforme, posebice kako bi se ojačala vladavina prava. Moramo raditi u korist građana.”

Bruxelles, sjediešte Europske komisije, foto: AR-NEWS

Kako bi ispunile kriterije za članstvo u EU-u, ali i u vlastitom interesu, zemlje zapadnog Balkana trebaju provesti sveobuhvatne reforme u ključnim područjima. Vladavinu prava, temeljna prava i upravljanje mora se znatno ojačati. Pravosudne reforme, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala te reforma javne uprave moraju donijeti stvarne rezultate te se funkcioniranje demokratskih institucija treba ozbiljno poboljšati. Gospodarske reforme moraju se odlučno nastaviti kako bi se moglo pozabaviti strukturnim slabostima, niskom razinom konkurentnosti i visokom stopom nezaposlenosti.

Sve zemlje moraju se nedvosmisleno obvezati, i riječju i djelom, na prevladavanje naslijeđa prošlosti postizanjem pomirenja i rješavanjem otvorenih pitanja, posebice graničnih sporova, znatno prije pristupanja Europskoj uniji. Potreban je sveobuhvatan, pravno obvezujući sporazum o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova kako bi oni mogli napredovati na svojem europskom putu.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "EK: STRATEGIJA ZA ZAPADNI BALKAN"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial