VATIKAN: NUNCIJI NE ODLAZE U MIROVINU AUTOMATSKI

Trg Svetog Petra, foto: AR-NEWS

VATIKAN, 17/02/2018 (AR) – Apostolski nunciji, kao i kurijalni biskupi koji nisu kardinali, te tajnici Rimske kurije više neće odlaziti automatski u mirovinu s navršenih 75 godina. To je s novim motu proprijom pod naslovom “Naučiti napustiti službu” (potpisan 12. veljače) odredio papa Franjo. Smatra se kako zbog produžetka živodne dobi nije obvezno sa 75 godina odlaziti u mirovinu, a želi se i dobre diplomate zadržati u službi.

Papa ističe važnost pripreme za napuštanje službe, te raspoznaje novo razdoblje života. Dužnosnike treba što je više moguće obilježavati skromnost, poniznost, zagovorna molitva, vrijeme posvećeno čitanju i raspoloživosti za obavljanje jednostavnih pastoralnih službi. Nastavak obavljanja vlastite dužnosti valja shvaćati u okviru općega crkvenog dobra, i ne treba ga smatrati povlasticom, osobnom pobjedom, ili uslugom zbog eventualnih obveza proizišlih iz prijateljstva ili bliskosti, a ni kao zahvalnost za učinkovitost u pruženim uslugama. Ta papinska odluka nije automatski čin, nego čin upravljanja; stoga uključuje vrlinu razboritosti koja će, kroz odgovarajuće rasuđivanje, pomoći donijeti primjerenu odluku.

Motu proprio upotpunjuje 2. članak dokumenta „Rescriptum ex audentia“ o odricanju biskupa i voditelja ureda papinskoga imenovanja, od 3. studenog 2014. godine, koji kaže da odricanje od navedenih pastoralnih dužnosti postaje važeće tek od trenutka kada ga je prihvatila legitimna vlast, a papa Franjo njime određuje da su, kada navrše 75 godina, dijecezanski i eparhijski biskupi, kao i koadjutori i pomoćni biskupi, te oni naslovni s posebnim pastoralnim zaduženjima, pozvani podnijeti ostavku svojemu pastoralnom uredu. Isto vrijedi i za voditelje dikasterija Rimske kurije koji nisu kardinali, za više prelate Rimske kurije i biskupe koji obavljaju druge dužnosti u službi Svete Stolice, te za papinske predstavnike. Oni, međutim, ne završavaju svoju službu ipso facto, odnosno samim tim činom.

Papa Franjo određuje da ostavku valja prihvatiti i da se dužnost smatra produženom sve dok se odricatelja ne obavijesti o prihvaćanju ostavke ili o produženju dužnosti na određeno ili neodređeno vrijeme. Na taj se način mijenja kanon 189., paragraf 3. Zakonika kanonskoga prava, i kanon 970., paragraf 1. Zakonika kanona Istočnih Crkvi.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "VATIKAN: NUNCIJI NE ODLAZE U MIROVINU AUTOMATSKI"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial