VATIKAN: PAPA FRANJO PRIMIO PREDSJEDNIŠTVO BOSNE I HERCEGOVINE

Papa Franjo s izaslanstvom BiH, foto: AR-NEWS

VATIKAN, 25/02/2018 (AR) – Papa Franjo primio je (24.02.2018.) u papinskoj biblioteci apostolske palaće kolektivno predsjedništvo Bosne i Hercegovine (Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović) s kojim se zadržao u 35-minutnom razgovoru. Predsjedništvo BiH razgovaralo je i s državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom i državnim tajnikom za odnose s drugim državama nadbiskupom Richardom Gallagherom.

Franjo je dočekao trojcu članova predsjedništva ispred papinske biblioteke, a onda su iza zatvor

Papa Franjo i predsjedništvo BiH-razmjena darova, foto: AR-NEWS

enih vratiju razgovarali, u srdačnom ozračju, o stanju u BiH, ekonomskim izazovima u svijetu, zaštiti okoliša, te obnovama koje predstoje pred državom koja se priprema za ulazak u Europsku uniju. Razgovaralo se i o stanju u regiji, te je istaknuta dobra suradnja između dvije države. Franjo se zanimao za stanje mladih i poželio je da se zaustavi isljeavanje iz BiH. 

Predsjedništvo BiH je papi Franji darovalo umjetničku knjigu Safeta Zeca koja sadrži grafike mostova u BiH, odnosno mostove Sarajeva, Mostara, Višegrada i Trebinja uz tekstove Ive Andrića o mostovima prevedene na talijanski jezik. Papa je kazao kako su grafike vrlo lijepe, a kada je Ćović spomenuo tekstove dobitnika Nobelove nagrade za književnost, Franjo je kazao kako je pročitao Andrićevu knjigu o mostu na Drini. Papa je svakome darovao encikliku o zaštiti okoliša kazavši kako je očuvanje stvorenoga jedna od najvažnijih stvari, te medalju o petoj godišnjici njegova pontifikata.

Papa je predsjednike dopratio do izlaska iz biblioteke, a tom je prilikom uz zahvale što ih je primio, Ivanić dodao kako bi bilo lijepo da Franjo ponovno posijeti BiH, jer “kada ste bili u Sarajevu donijeli ste duh mira”. 

U izjavi za novinare Ćović je kazao kako je pozvao papu Franju da posijeti Mostar. 

Please follow and like us:

Be the first to comment on "VATIKAN: PAPA FRANJO PRIMIO PREDSJEDNIŠTVO BOSNE I HERCEGOVINE"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial