VATIKAN: PAPA FRANJO O ŽENAMA

Vatikan, Trg Svetog Petra, foto: AR-NEWS

VATIKAN, 07/03/2018 (AR) – Nauk pape Franje o ženskom geniju, osim riječi bogat je gestama, od pranja nogu koje je proširio, prvi put, i na žene prilikom posjeta ženskim zatvorima; preko osnivanja komisije za đakonat žena, do povećanja broja žena imenovanih na važne službe u Vatikanu, pa čak i izbora žene, teologinje Anne-Marie Pelletier, kao pisca meditacija za Križni put.

Promišljanje pape Franje o ženama polazi od teologije, što je bilo vrlo očito kada je 28. srpnja 2013. godine odgovarajući novinarima u zrakoplovu na povratku sa međunarodnog dana mladeži u Riju de Janeiru kazao kako je “Crkva bez žena kao apostolski zbor bez Marije”. Crkva je ženskog roda, ona je zaručnica i majka, a četiri godine kasnije donio je odluku da se u liturgijski kalendar upiše spomen Blažene Djevice Marije Majke Crkve.

Papa Franjo se više puta požalio kako u Crkvi još nema “duboke teologije žene”. Primajući (12. listopada 2013.) članove Papinskoga vijeća za laike u povodu 25. obljetnice poslanice Mulieris dignitatem Ivana Pavla II., Franjo je kazao kako je važno pitati se koliko je žena prisutna u Crkvi. Meni se sviđa razmišljati da Crkva nije muškog roda, već ženskoga. Crkva je žena, ona je majka zato moramo produbiti svoje razumijevanje toga, kazao je Franjo.

Govorio je kako tolike žene moraju podnositi iskorištavanja i naglasio kako trpi kada vidi da u Crkvi uloga služenja žene prelazi u ulogu sluganstva. Ta je tema često predmet nauka pape Franje. S posebnom je snagom ponovno govorio o tome 16. svibnja 2016. tijekom susreta Međunarodne unije vrhovnih poglavara. Od njih je tražio da imaju hrabrosti reći “ne” kada se traži nešto što je više pitanje sluganstva nego li služenja. Kad se želi da neka posvećena osoba obavlja sluganski posao obezvređuje se život i dostojanstvo te žene. Njezin poziv je služenje: služenje Crkvi, gdje god bila. Ali, ne sluganstvo!, istaknuo je Franjo.

Papa Franjo u zrakoplovu

Spomenuo je (2. prosinca 2014.) poteškoće i muke tolikih žena kojima u društvenom životu nisu priznata njihova prava. Potrebno je učiniti da žena ne bude prisiljena na previše težak posao zbog ekonomskih potreba. Moramo uzeti u obzir da obaveze žena, na svim razinama obiteljskog života, čine također neusporediv doprinos životu i budućnosti društva.

Posebno je značajan govor koji je papa Franjo održao 7. veljače 2015. godine na plenarnom zasjedanju Papinskog vijeća za kulturu na kojemu je središnja tema bila „Ženske kulture: jednakost i različitost”. Vrijeme je da se žene ne osjećaju gosti, već u potpunosti sudionici u različitim prilikama društvenog i crkvenog života. Upozorio je da je to izazov koji se više ne može odgađati. Naglasio je hitnu potrebu da se ženama dade prostora u životu Crkve, potičući veću rasprostranjenost i utjecaj ženske prisutnosti u zajednicama s većim uključenjem žena u pastoralne odgovornosti.

Šireći pogled na društvo Franjo je osudio komercijalizaciju ženskog tijela,  mnoge oblike ropstva kojima su podvrgnute žene, i pozvao je kako bi se nadvladala podređenost i promicala uzajamnost.

Ženama, biblijskim likovima, i osobito Blaženoj Djevici Mariji, papa Franjo je posvetio mnoge propovijedi tijekom slavlja misa u Domu svete Marte. Tako se 26. siječnja 2015. godine usredotočio na temu prijenosa vjere. Zašto su uglavnom žene prenositelji vjere? Odgovor, prema njegovom mišljenju, ponovo treba tražiti u svjedočanstvu Blažene Djevice Marije: jednostavno zato što, je žena ona koja nam je donijela Isusa. To je put koji je izabrao Isus. Želio je imati majku. Čak i dar vjere prolazi preko žena, kao što Isus dolazi po Mariji.

A, 31. svibnja 2016. Franjo je govorio o “hrabrim ženama” koje svakodnevno daruju radost i ispunjavaju živote drugih, dok je 9. veljače prošle godine istaknuo da “bez žene nema sklada u svijetu”. Žena je ta koja donosi sklad, koja nas uči milovati, ljubiti nježno, i ona je ta koja svijet čini lijepim.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "VATIKAN: PAPA FRANJO O ŽENAMA"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial