VATIKAN: PAPA IMENOVAO NOVOG HVARSKOG BISKUPA

Vatikan, hrvatsko veleposlanstvo, foto: AR-NEWS

VATIKAN, 09/03/2018 (AR) – Papa Franjo prihvatio je odustajanje mons. Slobodana Štambuka od pastoralnog upravljanja hvarskom biskupijom i imenovao je don Petra Palića, svećenika Dubrovačke biskupije na službi generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije, novim hvarskim biskupom, obznanio je danas ured za tisak Svete Stolice.

Mons. Slobodan Štambuk, dosadašnji hvarski biskup, navršio kanonsku dob za umirovljenje te je prema kanonu 401 Zakonika kanonskog prava podnio ostavku koju je papa Franjo prihvatio. U priopćenju Svete Stolice se kaže kako je Petar Palić podrijetlom je iz Janjeva, najstarije hrvatske dijaspore na Kosovu, a rođen je 1972. godine u Prištini, tadašnjoj Skopsko-prizrenskoj biskupiji. Klasičnu gimnaziju pohađao je u Skoplju i Subotici, a od 1990. do 1995. godine Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Poslijediplomski studij na Teološkom fakultetu Karl-Franzens Sveučilišta u Grazu upisao je 2005., a doktorirao 2009. Za svećenika Dubrovačke biskupije zaređen je 1. lipnja 1996. godine, gdje je obnašao je razne službe.

Bio je predsjednik Središnjeg odbora za pripremu posjeta Svetog Oca Ivana Pavla II. Dubrovniku 2003. Na izvanrednom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije 25. siječnja 2017. izabran je za generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "VATIKAN: PAPA IMENOVAO NOVOG HVARSKOG BISKUPA"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial