PAPA FRANJO: BOG JE MLAD

Papa s mladima iz cijelog svijeta, foto Vatican News

SPLIT, 20/03/2018 (AR) – U Splitu je danas na konferenciji za medije u prostorijama nakladničke kuće Verbum predstavljena nova knjiga-intervju pape Franje Bog je mlad. Riječ je o međunarodnom izdavačkom projektu koji obuhvaća istodobno objavljivanje knjige na 13 svjetskih jezika. Direktor Verbuma Miro Radalj kazao je kako je ova knjiga namijenjena svim ljudima, ne samo kršćanima te kako u njoj papa Franjo svima upućuje i na srce stavlja oslobađajuću poruku nada koja nadilazi sadašnjicu i zacrtava budućnost kako bi se istinski obnovio svijet u kojem živimo. Svaki čovjek ovu knjigu može razumjeti i prihvatiti kao svoju, njemu napisanu, osobnu i neposrednu, kakav je uostalom i papa Franjo.

U razgovoru s mladim talijanskim novinarom Thomasom Leoncinijem Papa se obraća ne samo mladima cijeloga svijeta, unutar i izvan Crkve, nego i svima odraslima koji imaju odgajateljsku ulogu, ulogu vodstva u obitelji, u župama i biskupijama, u školi, u svijetu rada, u udrugama i u najrazličitijim ustanovama. 

Petar Balta i Miro Radalj

To je jedna od onih knjiga koje mogu mijenjati svijet na bolje, knjiga koja može imati pozitivan utjecaj na život svih koji je budu čitali,  kazao je Radalj.

Govoreći o sadržaju knjige Bog je mlad, glavni urednik Verbuma Petar Balta istaknuo je da je ona prepuna zanimljivih i aktualnih tema kao i odgovora na mnoga pitanja koje muče mnoge ljude i koja bi i sami vjerojatno postavili u razgovaru s Papom. Ispreplićući duhovne poticaje te vlastite uspomene i predviđanja, papa Franjo u knjizi dotiče mnoge suvremene izazove kao što su odnosi među generacijama, perspektive mladih, strahovi i snovi, površno življenje, ovisnosti, moda i ljepota, depresija, bullying, plastična kirurgija, potreba da se bude vidljiv na društvenim mrežama, lažne vijesti itd.

Suvremeni čovjek traži podršku i nadu, a počesto nailazi na osude i teoretiziranja istaknuo je Balta, dodavši kao Papa ovdje upravo nudi ono što je svima potrebno: on je ovoj knjizi poput mudra duhovnog oca, duboko ukorijenjenog u život, čovjeka koji razumije i strahove i težnje suvremenog čovjeka, pa i njegove ograničenosti, poteškoće i strahove, dajući mu snažno ohrabrenje te praktične i vrlo konkretne savjete koji otvaraju životnu perspektivu i ispunjavaju nadom. Stoga će knjiga Bog je mlad poslužiti ne samo boljem razumijevanju u obiteljima i društvu nego i istinskom obogaćenju svakog čovjeka.

Knjiga Bog je mlad

Svjedočeći o Bogu koji nije samo Otac – i Majka, kako je već istaknuo Ivan Pavao I. – nego i Sin, i zato Brat, papa Franjo u ovoj knjizi svim ljudima upućuje i na srce stavlja oslobađajuću poruku koja nadilazi sadašnjicu i zacrtava budućnost kako bi se istinski obnovio svijet u kojem živimo. Svojim izvanrednim riječima Papa se zalaže da mladi naraštaji zauzmu središnje mjesto, naziva ih protagonistima opće povijesti izvlačeći ih s margina na koje su predugo bili potisnuti: veliki odbačenici našega nemirnog vremena zapravo su „napravljeni na isti kalup“ kao i Bog, njihove najbolje odlike ujedno su i njegove, i jedino izgradnjom mosta između starih i mladih moći će se pokrenuti revoluciju nježnosti koja nam je svima silno potrebna.

Knjiga Bog je mlad pojavljuje se dvije godine poslije knjige Božje je ime Milosrđe, objavljene u preko 100 zemalja, i prošle godine objavljene knjige Oče naš te se očekuje da će ovaj novi veliki izdavački projekt obilježiti pontifikat pape Franje u 2018. godini postavši svjetski bestseler kao i te prethodne dvije knjige razgovora. Verbum je bio uključen u projekt zajedno s vodećim svjetskim izdavačima kao što su talijanski Piemme-Mondadori, američki Random House, španjolski Editorial Planeta, njemački Herder itd.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "PAPA FRANJO: BOG JE MLAD"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial