ITALIJA: TALIJANSKA JAVNOST S PAŽNJOM PRATI SUĐENJE HORVATINČIĆU

RIM, 10/04/2018 (AR) – Biste li vi imali povjerenja u sudstvo koje nije uspjelo sankcionirati bogatuna koji je osuđen za 31 prometno kazneno djelo, optužen za ubojstvo starije gospođe na pješačkom prijelazu, koji je zatim pregazio i ubio još jednu pješakinju i na koncu uništio dvoje na njihovoj jedrilici sručivši se na njih sa svojim gliserom, pitanje je koje u prvoj rečenici opširnog teksta postavlja list Corriere della Sera (8. travnja), te dodaje kako nije lako odgovoriti posebno ne Federicu i Gaiaji, djeci dvoje ubijenih talijanskih turista, koji već sedam godina očekuju odgovor. Riječ je o bogatunu Tomislavu Horvatinčiću, koji, kako navodi Corriere della Sera, ne samo što nije kažnjen već u Italiji pregovara kupnju novog, snažnijeg, glisera od onoga s kojim je naletio na talijanski bračni par.

Francesco Salpietro sa suprugom

Županijski sud u Zadru trebao bi 11. travnja odgovoriti na žalbu tužiteljice Irene Senečić podnesene na presudu Općinskog suda u Šibeniku pod predsjedavanjem sutkinje Maje Šupe, a kojom je zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić (70) u ponovljenom suđenju oslobođen krivnje za izazivanje pomorske nesreće 16. kolovoza 2011. u kojoj su smrtno stradali talijanski supružnici Francesco i Marinela Salpietro. Županijski sud u Zadru ponovno će odlučivati o žalbi na presudu u slučaju okrivljenog Tome Horvatinčića. Naime, već je odlučivao o žalbama tužiteljstva i obrane na sudsku presudu od 18. studenog 2015. godine u prvom suđenju, a kojom je Horvatinčić bio proglašen krivim i osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od 20 mjeseci. Vijeće Županijskog suda u Zadru ukinulo je ovu sudsku presudu zbog formalno-pravnih razloga, uz obrazloženje da tijekom tog prvog postupka nije utvrđeno je li okrivljeni Horvatinčić bio (ne)ubrojiv u trenutku kada je brzinom od 27 čvorova svojom jahtom naletio na talijansku jedrilicu. Vijeće, dakako, može potvrditi oslobađajuću presudu Općinskog suda u Šibeniku, može je ukinuti i vratiti na ponovno suđenje, a može je i preinačiti. U slučaju preinake, presuda postaje pravomoćna, iznio je Hrvoje Visković, glasnogovornik Županijskog suda u Zadru. 

Francesco Salpietro na jedrilici

Tužiteljica Irena Senečić se žalila na oslobađajuću presudu Horvatinčiću zbog “pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja”. Tužiteljstvo smatra kako odluka suda s kojom je iz spisa izdvojio skicu nesreće, a koju je poduzetnik Horvatinčić vlastoručno izradio i potpisao, nije zakonski osnovana jer se ne radi o nezakonitom dokazu, a niti je sud naveo razloge iz kojih smatra da se radi o nezakonitom dokazu.

Okrivljenik je u skici nacrtao sudarni položaj brodova pa je jasno da je sadržaj skice protivan obrani okrivljenog koji je tvrdio da sudar uopće nije vidio jer je izgubio svijest, zbog čega je izdvajanje skice iz dokaznog postupka utjecalo na ocjenu o vjerodostojnosti njegove obrane. Sud nastavno nije cijenio iskaz svjedoka lučkog inspektora koji je svjedočio okrivljenikovu ponašanju koji je pred njim vlastoručno nacrtao skicu sudara, a koju je lučki inspektor priložio u spis u okviru zapisnika o inspekcijskom pregledu, iako ga je ispitao kao svjedoka, navela je  u žalbi tužiteljica Senečić.

Sud u Šibeniku je pogrešno i nepotpuno utvrdilo činjenično stanje, drži Senečić, je svoj zaključak kako okrivljenik nije kriv utemeljilo samo na obrani okrivljenika da je prije sudara doživio tzv. black out (sinkopu), a što je bio razlog zašto nije izbjegavao sudar, te je takvu obranu sud prihvatio kao istinitu i vjerodostojnu iako nitko drugi od svjedoka, osim njegove zaručnice, nije potkrijepio takvu obranu, a niti je kod njega medicinskim vještačenjem utvrđeno postojanje nesvjestice u vrijeme događaja.

Horvatinčić se tijekom sedmogodišnjeg procesa branio kako je postojao kvar na autopilotu pa su pribavljani i računi o popravcima broda, zatim da je brod bio ispravan ali je iznenada izgubio svijest i da nije vidio sam sudar, iako je nacrtao sudarnu poziciju brodova. Tužiteljica navodi kako okrivljenik ne posjeduje nikakvu medicinsku dokumentaciju koja bi ukazivala na vazovagalnu sinkopu u bilo kojoj fazi njegovog života; a da zbog prirode takve zdravstvene smetnje medicinski vještaci nisu potvrdili obranu da je do navedene sinkope došlo; državno odvjetništvo smatra da nije bilo moguće prihvatiti okrivljenikovu obranu kao vjerodostojnu već da je sud, temeljem izvedenih dokaza, trebao izvesti zaključak da je naknadno postavljena obrana koja se temelji na vazovagalnoj sinkopi iskonstruirana s ciljem da okrivljenik izbjegne odgovornost za pomorsku nesreću koju je uzrokovao.

Francesco Salpietro

Sud nije cijenio niti vještačenje okrivljenikova mobitela kojim je utvrđeno kako je on 16. kolovoza 2011. u 14:20:20 sati sa svog mobitela, nakon nesreće, putem elektroničke pošte uputio poruku društvu “Hoto grupa” u kojoj naveo, između ostalog, da je upravljački sustav broda otkazao, te iz tog razloga u trenutku nesreće nije njime mogao normalno upravljati i skrenuti sa smjera koji je vodio prema drugom plovilu, a sadržaj poruke je istovjetan sadržaju priopćenja za javnost koje je društvo “Hoto grupa” kasnije proslijedilo medijima te je ono i objavljeno.

I Corriere della Sera se poziva na Horvatinčićev iskaz policiji kada je i svojeručno nacrtao kako je došlo do sudara. U iskazu je napisao kako je uzeo gorivu u Tribnju, odakle je s gliserom krenuo prema Hvaru vozeći oko 20 do 25 čvorova. Senečić je utvrdila kako je njegovo plovilo jurilo 26,4 milja na sat. Kao “morski projektil”, piše Corriere della Sera, te je pola sata kasnije vidio jedrilicu na oko sto metara s naše desne strane, kao što je i nacrtao, te na oko 50 metara od jedrilice “pokušao sam aktivirati stand by koji nije reagirao”. Kada nije mogao upravljati počeo je mahati prema osobama na jahti … uspio je ugasiti motor, ali prekasno i udario u jedrilicu. I dalje se prenosi što je Horvatinčić iznio u prvom iskazu policiji kako je vidio plutati ostatke jedrilice…Na koncu je potpisao iskaz “u punoj svijesti i sposobnosti”.

List na gotvo cijeloj stranici iznosi Horvatinčićeve prometne prekršaje među kojima i kaznena djela ubojstva dvije žene, sudar s automobil u kojem je bilo četveročlana obitelj koja je srečom preživjela itd., te zaključuje kako Horvatinčić nije nikada platio za počinjena djela.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "ITALIJA: TALIJANSKA JAVNOST S PAŽNJOM PRATI SUĐENJE HORVATINČIĆU"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial