VATIKAN: KANONIZACIJA PAVLA VI. I ROMERA

Trg sv. Petra, foto: AR-NEWS

VATIKAN, 20/05/2018 (AR) – Pavao VI. bit će proglašen svetim 14. listopada na Trgu svetoga Petra, zajedno s nadbiskupom San Salvadora Óscarom Arnulfom Romerom y Galdámezom, obznanio je papa Franjo na redovnom javnom konzistoriju održanom u subotu u Vatikanu. Ukupno će biti šest novih svetaca, muškaraca i žena. Osim pape Montinija i mučenika nadbiskupa Romera, Papa je najavio kanonizaciju dijecezanskoga svećenika Francesca Spinellija, utemeljitelja Družbe sestara klanjateljica Presvetoga oltarskog sakramenta; zatim svećenika Vincenza Romana; Marije Caterine Kasper, utemeljiteljice Družbe siromašnih služavki Isusa Krista; te Nazarije Ignazije od svete Terezije od Isusa, utemeljiteljice Družbe misionarki križarica Crkve. 

Papa Pavao VI. i nadbiskup Romero

Giovanni Battista Montini, rođen u Concesiju, nedaleko od Brescie, 26. rujna 1897. godine, za svećenika je zaređen 1920. te je odmah bio usmjeren na diplomatsku karijeru. Milanskim je nadbiskupom imenovan 1954. godine, a četiri godine ga je kardinalom proglasio papa sveti Ivan XXIII., kojega će na Petrovoj stolici, s imenom Pavao VI., naslijediti 21. lipnja 1963. godine. Pavao VI. je odmah izjavio kako želi dovesti do kraja Drugi vatikanski sabor.

Napisao je sedam enciklika, bio na devet apostolskih putovanja izvan Italije, te njegovao ekumenske odnose. Pavao VI. je u Vatikanu 1971. godine primio jugoslavenskog predsjednika Tita. Umro je u papinskoj rezidenciji u Castel Gandolfu 6. kolovoza 1978. godine. 

Tito u Vatikanu, knjiga

Oscar Arnulfo Romero y Galdámez, rođen 15. ožujka 1917. godine u Salvadoru, u gradu Ciudad Barriosu, za svećenika je zaređen 1942., a nadbiskupom San Salvadora je imenovan 1977. godine. Živio je skromno, u prostorijama čuvara jedne bolnice za terminalne bolesnike. Tražio je prekid represija u svojim propovijedima. Plaćeni ubojica uvukao se 24. ožujka 1980. u bolničku kapelu, gdje je nadbiskup Romero slavio misu, i ubio ga hicem u srce.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "VATIKAN: KANONIZACIJA PAVLA VI. I ROMERA"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial