ITALIJA-HRVATSKA: RAZGOVORI MATTARELLA-GRABAR KITAROVIĆ

Kolinda Grabar Kitarović vijenac, foto AR-NEWS

RIM, 31/05/2018 (AR) – Predsjednik Talijanske Republike Sergio Mattarella primio je (29. svibnja) u predsjedničkoj palači Quirinale predsjednicu Hrvatske Republike Kolindu Grabar Kitarović, koja se nalazi u službenom posjetu Italiji.

Kolinda Grabar Kitarović-Sergio Mattarella

Tijekom razgovora dvoje predsjednika razmatrane su teme od obostranog interesa, te je naglašen visok stupanj suradnje. 

Kolinda Grabar Kitarović-Sergio Mattarella

Razgovaralo se, dakako, o međunarodnoj situaciji, proširenju EU na države balkanskog poluotoga, a posebno o intustrijskoj, porometnoj, turističkoj i općenito ekonomskoj suradnji Hrvatske i Italije. Grabar Kotarović je istaknula potrebu bolje suradnje luka sjevernog Jadrana kako bi postale konkurentne onima na sjeveru Europe, kao i o boljoj trajektnoj povezanosti dvije obale.

Nakon razgovora Mattarella je zadržao hrvatsko izaslanstvo na ručku.

Poslije razgovora i ručka u Quirinalu, Grabar Kitarović je položila vijenac na Oltar Domovine. Grabar Kitarović je (30. svibnja) posjetila hrvatsku manjinu u talijanskoj regiji Moliseu, koji obilježavaju 500. godišnjicu dolaska na Apeninski poluotok. U Moliseu je u pratnji guvernera te regije Donata Tome obišla mjesta (Aquavivua-Collecroce/Kruč, Tavenna/Tavela, San Felice/Filić i Montemitr/Mundimitar) u kojima živi ukupno oko 2000 osoba Hrvatske manjine. Da postoji duboka povezanost između Italije, regije Molise i Hrvatske potvrdili su kako Grabar Kitarović, tako  guverner Toma. Posljednjih godina razvila se, osim već postojećih suradnja na kulturnom, obrazovnom i institucionalnom planu i mreža gospodarske suradnje. 

Grabar Kitarović u Moliseu

Proizvodna veza postala je još jačom 2006. kada je osnovana Jadransko-jonska euroregija čiju je strategiju razvoja 2014. usvojila i Europska komisija što otvara nove mogućnosti razvitka i financiranja projekata. Trenutno ima desetak projekata u kojima su zajedno uključene hrvatske tvrtke i one iz regije Molise.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "ITALIJA-HRVATSKA: RAZGOVORI MATTARELLA-GRABAR KITAROVIĆ"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial