VATIKAN: PAPA IMENOVAO HOSERA APOSTOLSKIM VIZITATOROM ZA MEĐUGORJE

Trg Svetog Petra, foto: AE-NEWS

VATIKAN, 31/0572015 (AR) – Papa Franjo imenovao je danas nadbiskupa Henryka Hosera, umirovljenoga biskupa Varšave-Praga (Poljska), Apostolskim Vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje, na neodređeno vrijeme i ad nutum Sanctae Sedis, priopćio je ured za tisak Svete Stolice.

Mons. Hoser

Riječ je o isključivo pastoralnoj službi, nastavljajući se na misiju Posebnoga izaslanika Svete Stolice za župu Međugorje, koja je bila povjerena mons. Hoseru 11. veljače 2017. i koju je on dovršio. Svrha je poslanja Apostolskoga Vizitatora osigurati čvrstu i trajnu pratnju župne zajednice u Međugorju te vjernika koji ondje dolaze na hodočašće, čije potrebe iziskuju osobitu pozornost.

Papa Franjo je, poput svih svojih predhodnika, uvijek pokazivao svoju ljubav prema Mariji. To je učinio i odmah nakon što je izabran za papu, povjeravajući svoje učiteljstvo Gospi Spasu rimskog naroda (lat. Salus Popoli Romani) u bazilici svete Marije Velike u Rimu (koju pohodi prije svakog putovanja izvan Italije), ali također upoznajući svijet s ikonom Gospe koja razvezuje čvorove. U brojnim molitvama koje je upućivao Mariji, Papa je uvijek isticao pomoć koju Majka nudi svima nama kako bismo nadvladali životne teškoće. Koliko je često naše srce olujno more, gdje se valovi naših problema gomilaju i gdje vjetrovi naših briga ne prestaju puhati!, kazao je Franjo 28. siječnja ove godine u prigodi blagdana prijenosa ikone „Spasa rimskog naroda“ ističući da je Marija sigurna lađa usred poplave. Na kraju marijanskog mjeseca svibnja 2013. godine, predvodeći molitvu krunice na Trgu svetoga Petra, Papa je uputio sljedeću molitvu: Marijo, ženo slušanja, otvori naše uši; daj da znamo slušati Riječ tvoga Sina Isusa među tisućama riječi ovoga svijeta; daj da znamo slušati stvarnost u kojoj živimo, svaku osobu koju susrećemo, posebno one koje su siromašne, u potrebi, u nevolji. 

Trg Svetog Petra, foto: AR-NEWS

Crkva je ženska, ona je majka, i kada nedostaje to obilježje identiteta, postaje dobrotvorno društvo ili nogometni klub, a kada je Crkva muška, nažalost postaje Crkva samaca nesposobnih za ljubav, nesposobnih za plodnost , kazao je Franjo tijekom propovijedi koju je održao 21. svibnja ove godine na jutarnjoj misi u kapeli doma Santa Marta. Franjo je primijetio kako se u evanđeljima Marija uvijek naziva “Isusovom majkom“, a ne “gospođom” ili “Josipovom udovicom”. Taj stav koji dolazi od Marije, koja je Majka Crkve, pa možemo shvatiti tu žensku dimenziju Crkve, a kada ona nedostaje Crkva gubi pravi identitet i postaje dobrotvorna udruga ili bilo što drugo, ali nije Crkva, istaknuo je Papa.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "VATIKAN: PAPA IMENOVAO HOSERA APOSTOLSKIM VIZITATOROM ZA MEĐUGORJE"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial