VATIKAN: FRANJO O OBITELJI I SELEKTIVNOM POBAČAJU

Bazilika Svetog Petra, foto: AR-NEWS

VATIKAN, 18/06/2018 (AR) – Obitelj je samo jedna, ona između muškarca i žene, kazao je papa Franjo izaslanstvu Foruma obitelji koje je (1. lipnja) primio u Vatikanu, te je i oštro ocjenio selektivne pobačeje, one s kojima roditelji otklanjaju dijete ako analize pokažu kako tijekom trudnoće ne odrastaju zdravi. Franjo primio je primio izaslanstvo Foruma obiteljskih udruga koji je nastao prije 25 godina. Riječ je o talijanskoj organizaciji koja se danas sastoji od 47 udruga i 18 regionalnih foruma, a papa Franjom im je predao pripremljeni govor u kojem je istaknuo da se obitelj, koju oni promiču na različite načine, nalazi u središtu Božjeg plana, nazivajući obitelj kolijevkom života te prvim mjestom prihvaćanja i ljubavi.

No, prisutnima se obratio riječima i izvan onih koje je napisao, pa je taklo kazao kako osijeća bol kada čuje da se govori o raznolikim obiteljima, o raznim oblicima obitelji. Točno je da je riječ obitelj analogna i postoje porodice zvijezda, porodice stabala, porodice životinja, ali obitelj, na sliku Božiju, muškarac i žena, je samo jedna, kazao je Franjo i naglasio kako može biti da osobe nisu vjernici, “ali ako se vole i ujedinjuju u brak onda su na sliku i nalik Božiju. Zbog toga je brak veliki sakrament”.

Papa Franjo s izaslanstvom obiteljskih udruga

Papa poziva na čitanje njegove pobudnice Amoris Latetia o ljubavi i braku. Neki su Amoris Laetitia sveli na jednostavno tumačenje “može se ili ne može”. Oni nisu ništa razumijeli, kazao je Franjo. U pobudnici se “ne sakrivaju problemi” i zbog toga zaručnike treba pripremiti na brak. Građanske bi institucije trebale nastojati oko toga da pruže obiteljima odgovarajuću potporu. Obitelj je lijepa avantura, a vidim, kaže Franjo, kako se često misli stvorimo obitelj, idemo u brak, kao da je to lutrija. Uđimo u brak, a ako ne bude bilo u redu, uđimo u drugi, objasnio je Franjo današnje razmišljanje ljudi koje je “površno u odnosu na najveći dar koji je Bog dao čovječanstvu: obitelj”.

Tko nauči živjeti autentične odnose unutar obitelji, bit će sposoban živjeti ih u većim kontekstima: od škole do poslovnog svijeta; a tko uči poštivanje i služenje kod kuće, bolje će ih moći ostvarivati u društvu i svijetu. Potaknuo je potom na svjedočenje radosti ljubavi jer nema uvjerljivijeg argumenta od radosti kako bismo uputili na blago koje smo otkrili i koje želimo podijeliti.

Franjo je govorio i o selektivnom pobačaju, te kako je čuo da je u modi ili je barem običaj da se u prvim mjesecima trudnoće izučava je li dijete zdravo ili ima nešto neobično u njegovu razvoju. Ako nešto nije u redu s djetetom odstranjuje ga se, a to je nazvao “ubojstvom djece, jer se želi imati miran život i odsranjuje se nevinog”.

“Kao djete čuo sam od učiteljice koja nam je predavala povijest kako su postojale stijene s kojih ih se bacalo djecu kako bi se sačuvalo čistoću djece. To je bilo okrutno, ali mi danas činimo isto”, objasnio je Franjo što znači selektivni pobačaj i onda je pitao “zašto se na ulicama ne vide patuljci?”, te odgovorio kako je to zato što “protokol mnogih liječnika kaže odstranimo ga, jer će ispasti loše”. Onda je takve postupke liječnika usporedio s nacističkim zločinima.

“U prošlom stoljeću cijeli se svijet skandalizirao zbog onog što su činili nacisti. Danas činimo isto u bijelim rukavicama”, oštro je Franjo ocijenio selektivne pobačaje.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "VATIKAN: FRANJO O OBITELJI I SELEKTIVNOM POBAČAJU"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial