ITALIJA-HRVATSKA: SURADNJA USTAVNIH SUDOVA

Palača suda u Rimu, foto: AR-NEWS

RIM, 09/07/2018 (AR) – Na sastanku izaslanstava ustavnih sudova Italije i Hrvatske (6. Sronja 2018.) u Rimu razmatrana je buduća suradnja, te su razmijenjena iskustva o ustavnosudskoj kontroli referenduma. Na poziv predsjednika Ustavnog suda Talijanske Republike, Giorgia Lattanzia, izaslanstvo Ustavnog suda Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom, Miroslavom Šeparovićem, boravilo je u radnom i službenom posjetu Ustavnom sudu Talijanske Republike u Rimu. Na sastanku, održanom u sjedištu talijanskog Ustavnog suda, razmijenjena su iskustva o organizaciji ustavnog sudovanja u dvjema državama. Poseban naglasak stavljen je i na dijalog s oba europska suda, u Strasbourgu i Luxemburgu, i utjecaj europskog prava na ustavnosudsku praksu. U tom smislu razgovaralo se i o mehanizmu iz članka 267. Ugovora o funkcioniranju Europske unije, odnosno zahtjevu za odluku o prethodnom pitanju.

Palača suda, foto: AR_NEWS

Na posljetku, razmijenjena su iskustva o ustavnosudskoj kontroli referenduma, koju nadležnost imaju oba ustavna suda. Predsjednik Šeparović iskoristio je prigodu i čestitao talijanskim kolegama sedamdesetu obljetnicu Ustava Talijanske Republike, koji je stupio na snagu 1. siječnja 1948.

Ovim sastankom, koje je organizirano uz pomoć Veleposlanstva Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici i veleposlanika Jasena Mesića, uspostavljena je izravna suradnja dvaju sudova, koja će se nastaviti radnim i službenim posjetom sudaca talijanskog Ustavnog suda Zagrebu. Očekuje se, također, da će se ona i formalizirati potpisivanjem memoranduma o suradnji. 

Please follow and like us:

Be the first to comment on "ITALIJA-HRVATSKA: SURADNJA USTAVNIH SUDOVA"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial