ITALIJA: ZAGONETNA BOLEST I SMRT MARCHIONNEA

Tvornica Ferrari, foto: AR-NEWS

RIM, 30/07/2018 (AR) – Za njegovu bolest su liječnici znali već godinu dana, a umro je 25. srpnja u bolnici u Zürichu Sergio Marchionne (66), koji je do prije nekoliko dana bio na čelu talijansko-američkje automobilske industrije FCA (Fiat Chrysler Automobiles), jedne od šest najvećih na svijetu. Svoju bolest je tajio kako ne bi utjecao na kretanja na burzama. Bio je smješten u bolnicu 28. lipnja zbog operacije ramena. No, bolovao je od sarkoma.  Čelništvo kompanije je u subotu 21. srpnja imenovalo njegova nasljednike na čelu FCA i Ferrarija. 

Sergio Marchionne

Britamnac Mike Manley postao je delegirani upravitelj FCA nakon 14 godišnje vladavine Marchionnea, a Louis Carey Camilleri postao je čelnikom tvornice Ferrari. Nad obim tvrtkama, koje su od 2014. podjeljene, predsjeda John Elkann, unuk legendarnog vlasnika Fiata Giannia Agnellija. John Elkann (42) predsjednik je i delegirani upravitelj investicijskog društva Exor N.V. koje konttrolira obitelj Agnelli a unutar se FCA, Ferrari, CNH Industrial (poljoprivredni strojevi, kamioni i autobusi IVECO itd.), PartnerRe, The Economist, Juventus…

Marchionne je na čelo Fiata došao 2004. nakon smrti Giannijeva brata Umberta Agnellija. Rođen u Chietiju u Italiji gdje su njegovi roditelji preselili iz Istre nakon Drugog svjetskog rata (otac je bio karabinjer i u Istru je prebačen nakon Prvog svjetskog rata, a majka istrijanka Maria Zuccon), studirao je u Kanadi gdje su se njegovi roditelji preselili kada su otišli u mirovinu, a njemu je bilo 14 godina. Diplomirao je filozofiju, ekonomiju i pravo, a zatim i poslovno upravljanje.

Nakon što je Fiat preinačio u modernu industriju 2009. je, nakon pregovor s američkom vladom i sindikatima, preuzeo automobilsku industriju Chrysler. Fiat za preuzimanje Chryslera nije platio ni dolar. Tako je nastao FCA. Novi delegirani upravitelj Manley bi trebao nastaviti raditi prema industrijskom planu do 2022., koji je izradio Marchionne i kojim se predviđaju velika ulaganja u električne automobile. FCA je kotirana na burzama u New Yorku i Milanu. Marchionne ostavlja družicu Manuelu i dvojicu sinova Alessia i Tylera.

Talijansko-američka tvrtka FCA danas proizvodi marke automobila Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, FIAT, Fiat Professional, Lancia, Jeep, Ram Trucks, Abarth i Maserati (Ferrari je izvan FCA), zapošljava više 230.000 osoba u 40 zemalja svijeta, ima 87 istraživačkih centara, ostvaruje dohodak od 112 milijardi dolara s ostatkom dohotka od gotovo četiri milijarde dolara. Iz Torina je administrativno sjedište prebačeno u Amsterdam, a fiskalno u London.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "ITALIJA: ZAGONETNA BOLEST I SMRT MARCHIONNEA"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial