EU: JUNCKER O EUROPSKOM SUVERENITETU

Europoski Parlament u Bruxellesu, foto: AR-NEWS

BRUXELLES, 12/09/2018 (AR) – Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker održao je danas pred zastupnicima u Europskom parlamentu u Strasbourgu govor o stanju Unije za 2018., u kojem je iznio svoje prioritete za predstojeću godinu te viziju daljnje izgradnje „ujedinjenije, snažnije i demokratskije Unije“. U kontekstu sve veće nesigurnosti u svijetu, istaknuo je da Europa mora ojačati svoj suverenitet kako bi mogla utjecati na tijek globalnih događaja.

Juncker je kazao kako je zbog geopolitičke situacije u ovome je trenutku važno pitanje europskog suvereniteta. Vrijeme je da Europa uzme svoju sudbinu u svoje ruke. Vjera u moto ‘jedinstveni smo jači’ bit je članstva u Europskoj uniji. Dijeljenjem suvereniteta kad je to potrebno svaka država članica postaje snažnija.

Bruxelles-Parlament, foto: AR-NEWS

“EU je peta ekonomija u svijetu. Predstavljamo 40 posto svjetskog BDP-a. Mi, kao Unija, smo postali nezaobilazna sila”, rekao je Juncker i pozvao na još snažniju i ujedinjeniju Europu, te na upotrevu eura i u trgovini naftom i svugdje gdje se sada upotrebljava dolar.

EU je nazvao jamcem mira i založio se za domoljublje koje promiče zajedništvo, a osudio nacionalizam koji se temelji na isključivosti.

“Recimo ne nacionalizmu, ali da oduševljenom patriotizmu koji ima dva kratka, europski i državni. Europa i njene države moraju voljati Europu i svoje države kako bi stajali na nogama”, kazao je Juncker, te izrazio je protivljenje unutarnjim granicama u Uniji jer bi, kako je rekao, to bio “korak unazad”, ali zagovara učinkovit sustav zaštite granice.

Predstoji donošenje osamnaest konkretnih inicijativa Europske komisije o migracijama i granicama, sigurnosti, slobodnim i sigurnim izborima, partnerstvu Europske unije i Afrike te EU-u kao globalnom akteru. Tim se prijedlozima želi pridonijeti postizanju pozitivnih rezultata na korist građana prije sastanka na vrhu u Sibiuu u svibnju 2019. i europskih izbora 2019.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "EU: JUNCKER O EUROPSKOM SUVERENITETU"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial