VATIKAN: PAPA SAZVAO PREDSJEDNIKE SVIH BISKUPSKIH KONFERENCIJA

VATIKAN, 12/09/2018 (AR) – Papa Franjo sazvao je sastanak predsjednika svih nacionalnih biskupskih konferencija na kojem će se od 21. do 24. veljače 2019. u Vatikanu raspravljati o slučajevima svećenika pedofila i zaštiti maloljetnika.

“Sveti Otac, nakon što je saslušao članove Kardinalskog vijeća (C9), odlučio je sazvati sastanak sa svim predsjednicima biskupskih konferencija Katoličke crkve na temu zaštite maloljetnika”, kazala je danas zamijenica šefa ureda za tisak Svete Stolice Paloma García Ovejero tijekom briefinga s novinarima o tijeku 26. sastanka Kardinalskog vijeća održanog od 10. do 12. rujna.

Kaptol u Zagrebu, foto: AR-News

Kardinalsko vijeće sastoji se od devet kardinala i ima zadaću pripremiti reformu Rimske kurije, ali na sadašnjem sastanku nije bilo trojice kardinala: Francisco Errazuriz, George Pell i Laurent Monsengwo Pasinya. Dvojica kardinala su na određene načine umješani u skandale svećeničkog zlostavljanja maloljetnika. Australijski kardinal George Pell (77) je najprije tražio privremenu suspenziju na članstvo u C9 kako bi mogao sudjelovati, tada kao svjedok, na procesu protiv svećenika pedofila, a onda je australijski sud i njega optužio za zlodjela prema maloljetrnicima koje su svećenici počinili koncem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina. Čileanskog kardinala Francisca Errazuriza Ossu (84) optužuju žrtve svećenika pedofila da je prikrivao zločince.

U SAD-u je istraga utvrdila kako ima više tisuća žrtava svećenika pedofila, a nadbiskup Philadelphije Charles Chaput je čak zatražio od Pape da odgodi Biskupsku sinodu o mladima koja se treba održati u listopadu i zamijeniti je s posebnom sinodom na kojoj bi se raspravljalo o zlostavljanju djece od strane svećenika. Franjo je za veljaču slijedeće godine sazvao predsjednike svih biskupskih konferencija što je bez presedana.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "VATIKAN: PAPA SAZVAO PREDSJEDNIKE SVIH BISKUPSKIH KONFERENCIJA"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial