EU: RAST PLAĆA UZ VEĆU PRODUKTIVNOST

Riječka luka, foto: AR-NEWS

BRUXELLES, 25/10/2018 (AR) – Europska komisija objavila je danas izvješće „Razvoj tržišta rada i plaća u Europi 2018.“, kojim se potvrđuje nastavak pozitivnih trendova koje obilježavaju rekordni podaci o zaposlenosti i kontinuirano smanjenje stope nezaposlenosti u EU-u. No ukupan broj radnih sati i dalje je manji nego prije krize.

Prikrivena nezaposlenost radnika koji rade u nepunom radnom vremenu i obeshrabrenih radnika koji su odustali od traženja radnog mjesta i dalje je problem. Analiza pokazuje i da su plaće ponovno počele rasti, no postojeća stagnacija rada, niska stopa inflacije i slab rast produktivnosti sprječavaju njihovo daljnje povećanje. Zbog toga se u izvješću preporučuje donošenje politika kojima se potiče rast produktivnosti, a osobito stvaranje prilagodljive i kvalificirane radne snage te uvođenje inovativnih metoda rada.

Bruxelles, Europski parlament, foto: AR-NEWS

Marianne Thyssen, povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage, izjavila je kako „zaključci izvješća dodatno potvrđuju da je EU na pravom putu za postizanje boljih uvjeta života i rada. No pokazuju i da nema prostora za uljuljkivanje u lažnu sigurnost. Moramo nastaviti ulagati u vještine kako bismo bili sigurni da će radnici biti spremni za današnje tržište rada”.

Za nešto više od tjedan dana počinje Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, kojim će se istaknuti prednosti strukovnog obrazovanja za razvoj vještina. Bolje vještine znače veću produktivnost, a to u konačnici vodi do većih plaća. Izvješće pokazuje i da su plaće u srednjoj i istočnoj Europi rasle brže nego u ostatku Europske unije.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "EU: RAST PLAĆA UZ VEĆU PRODUKTIVNOST"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial