VATIKAN I ITALIJA: HRVATSKA U RIMU

Sa izložbe o Vrančiću, foto: AR-NEWS

RIM, 18/11/2918 (AR) – Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u razgovoru s vatikanskim državnim tajnikom za odnose s državama nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom obnovio je poziv Papi Franje da posjeti Hrvatsku. Razmijenjena su mišljenja o stanju u svijetu, a posebno u regiji, te su potvrđeni odlični hrvatsko-vatikanski odnosi. Jandroković je kazao kako hrvatski narod priželjkuje što skoru kanonizaciju kardinala Stepinca. 

Razgovor Jandroković-Gallagher

Hrvatski biskupi završili su pohod ad limina u subotu 17. studenoga misom u bazilici Svete Marije Velike (Santa Maria Maggiore), koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić nakon koje je otkrivena spomen ploča o upotrebi starohrvatskog jezika i glagoljice u crkvenoj liturgiji. Misi je prisustvovao i Jandroković, te je zatim otkrio klesanu kamenu ploču na hrvatskome jeziku i glagoljskom pismu, te na talijanskom jeziku. Na ploči se navodi kako je upravo na oltaru Svete Marije Velike papa Hadrijan II. još 868., slaveći misu zajedno s braćom Ćirilom i Metodom, položio na oltar liturgijske knjige na starocrkvenoslavenskom jeziku i tako odobrio njihovu uporabu u liturgiji. Velike zasluge za postavljane te ploče ima hrvatski veleposlanik pri Sveroj Stolici Neven Pelicarić. Pokrovitelji postavljanja ploče su Hrvatski sabor i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Nakon toga Jandroković je razgovarao s Gallagherom. U četvrtak i petak Jandroković je razgovarao s predsjednicom talijanskog Senata Mariom Elisabetom Alberti Casellati, a u petak s potpredsjednicom Zastupničkog doma talijanskog Parlamenta Mariom Edera Spadoni. 

Otkrivanje ploče u bazilici Sv. Marije Velike

Nakon što su u ponedjeljak 12. studenoga pokraj groba Sv.Petra u istoimenoj bazilici održali misu i zatim otkrili ploču pokraj sakristije o povezanosti hrvatskog naroda sa Svetom Stolicom, biskupe je primio papa Franjo. Tijekom tjedna hrvatski biskupi su pohodili pojedine dikasterije Svete Stolice te slavili mise u ostalim trima rimskim bazilikama. U srijedu, 14. studenoga, biskupi su slavili misu u rimskoj katedrali baziliku Sv. Ivana Lateranskog koju je predvodio nadbiskup Marin Barišić, a u petak, 16. studenoga, euharistijsko slavlje u bazilici Sv. Pavla izvan zidina predio je nadbiskup Đuro Hranić. 

Dakle, na završetku pohoda ad limina u subotu u bazilici sv. Marije Velike kardinal Josip Bozanić predvodio je misu, a onda je u krstionici bazilike otkrivena ploča koja je isklesana na glagoljici U tjednu, da tako kažemo, Hrvatske u Rimu održan je znanstveni skup na temu “Bogu, na vlastitom jeziku”, na kojem su stručnjaci raspravljati o hrvatskoj liturgiji kao jedinoj iznimci u odnosu na latinsku zapadnu “rimsku” liturgiju tijekom 1200 godina. Nakon znanstvenog skupa, u Muzeju bazilike Sv. Marije Velike otvorena je izložba pod istim nazivom. Oba događanja suorganiziraju Staroslavenski institut iz Zagreba i Hrvatsko veleposlanstvo pri Svetoj Stolici. 

Ploča u bazilici Sv. Marija Velika

Zatim u prostorijama Mađarske akademije u Rimu održan je znanstveni skup o hrvatskom humanistu Faustu Vrančiću, pod nazivom „Faust Vrančić u kontekstu europske baštine“. 

Sa izložbe o Vrančiću, foto: AR-NEWS

Nakon predavanja u prostoru ove mađarske ustanove otvorena je istoimena izložba, na kojoj su izloženi modeli Vrančićevih izuma, kao i njegova književna, jezična i teološka djela. Uz hrvatsko veleposlanstvo pri Svetoj Stolici i veleposlanstvo Mađarske pri Svetoj Stolici, u organizaciji skupa sudjelovali su Tehnički muzej iz Zagrebu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica iz Zagreba i HAZU.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "VATIKAN I ITALIJA: HRVATSKA U RIMU"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial