VATIKAN: PAPA PRIMIO SLOVAČKOG PREDSJEDNIKA

Papa Franjo primio Kisku, foto: AR-NEWS

VATIKAN, 14/12/2018 (AR) – Papa Franjo primio je danas u Vatikanu predsjednika Slovačke Andreja Kisku, koji se zatim susreo s državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom u pratnji tajnika za odnose s drugim državama mons. Paulom Richardom Gallagherom. Tijekom srdačnih razgovora razmjernjena su mišljenja o dobrim bilateralnim odnosima i djelovanju Crkve u slovačkom društvu posebno u okviru obrazovanja. Razmijenjena su i mišljenja o klimatskim promjenama i prihvatu migranata u svijetlu nedavnih međunarodnih skupova o tim temama. Razgovaralo se o miru u Europi vezano sa slovačkim preuzimanjem predsjedanja OESS-a u 2019. godini. 

Papa Franjo-Kiska, foto: AR-NEWS

Kiska je bio u pratnji izaslanstva od 10 osoba u kojem nije bilo članova njegove obitelji. Na ulazu u papinsku biblioteku Kiska je pozdravio Papu kazavši kako prenosi pozdrave cijelog slovačkog naroda, a posebno vjernika. Franjo je Kiski kazao kako su se već susreli u Vatikanu. Bilo je to 2015. Razgovor iza zatvorenih vratiju i s dvoje prevoditelja trajao je 33 minute nakon čega su razmjenjeni darovi. 

Razmjena darova, foto: AR-NEWS

Kiska je darovao papi Franji četiri velike kugle za božićni bor. Franjo je kazao kako će ih postaviti pokraj oltara u kapeli domusa Santa Marta gdje prebiva i u kojoj svako jutro celebrira misu. Kugle su načinili, te na njima napisali i svoje molitve, djeca bez roditelja, djeca beskućnika, djeca Roma i duševno bolesna. Djeca s handikapom su iz centra Sloboda u Košicama, zatim djeca Roma iz osnovne škole Spissky Hrov, djeca bez roditelja koja žive u domu Turzovka, te bjeca beskućnika iz centra Anton Srholec u Bratislavi.

Papa Franjo je poklonio svoju poruku za Dan mira, encikliku Laudato Si, te apostolske pobudnice Evangelii Gaudium, Amoris Laetitia i Gaudete et Exsultate, kao i medaljon mira.

“Znamo da ste jako zauzeti, ali ako budete mogli pronaći malo vremena bili bismo beskonačno radosni vašim posjetom Slovačkoj”, kazao je Kiska. Papa je odgovorio kako “u načelu prihvača pozive, ali moramo vidjeti kada čemo imati vremena”.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "VATIKAN: PAPA PRIMIO SLOVAČKOG PREDSJEDNIKA"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial