VATIKAN: PAPA JE SVEĆENIKE PEDOFILE NAZVAO OKRUTNIM VUKOVIMA

Sveti Petra, foto: AR-NEWS

VATIKAN, 23/12/2018 (AR) – Papa Franjo je ove godine u govoru Rimskoj kuriji u povodu tradicionalog susreta radi razmijene Božićnih čestitki mnogo prostora posvetio temi seksualnoga zlostavljanja maloljetnika koje su počinili članovi klera, ali i zloporabe savjesti i moći. Crkva će učiniti sve potrebno kako bi predala pravdi one koji su počinili zlostavljanje, a koji često iza ljubaznosti i anđeoskoga lica skrivaju okrutnoga vuka. I Crkva je žrtva te nevjernosti i tih pravih kažnjivih djela utaje.

I danas postoje svećenici koji zlostavljaju slabije iskorištavajući svoju moralnu snagu, kazao je papa Franjo. Te osobe “pomazane od Gospodina” čine “gadosti i nastavljaju obnašati svoju službu kao da se ništa nije dogodilo, ne boje se Boga, već se samo plaše da ne budu otkriveni, da im se ne skine maska”, kazao je Franjo. Te osobe koje seksualno iskorištavaju maloljetnike “trgaju tijelo Crkve izazivanjem skandala i diskreditiranjem Crkvene misije”, upozorio je Franjo. 

Papa Franjo s Rimskom kurijom

Crkva neće nikada nastojati skriti ili podcijeniti nijedan slučaj. Ne može se zanijekati da u prošlosti neki odgovorni, zbog nepromišljenosti, nevjerice, nespremnosti, nedostatnoga iskustva ili duhovne i ljudske površnosti, u brojnim slučajevima nisu reagirali dovoljno ozbiljno i brzo. To se više nikada ne smije dogoditi. To je izbor i odluka cijele Crkve, kazao je Franjo.

Spomenuvši susret s predsjednicima biskupskih konferencija iz cijeloga svijeta, koji će se održati u veljači sljedeće godine u Vatikanu, a na kojemu će se nastojati počinjene pogreške pretvoriti u prigodu za iskorjenjivanje toga zla iz tijela Crkve, ali i iz društva, Papa se upitao, ako je to veliko zlo pogodilo čak neke posvećene službenike, koliko ono može biti duboko u našim društvima i našim obiteljima? Crkva se stoga neće ograničavati kako bi se izliječila, ali će nastojati suočiti se s tim zlom koje uzrokuje polaganu smrt mnogih osoba, na moralnoj, psihološkoj i ljudskoj razini.

Bazilika Svetog Petra, foto: AR-NEWS

Papa se zahvalio djelatnicima u medijima koji su bili pošteni i objektivni i koji su nastojali raskrinkati te vukove i dati glas žrtvama.

Skandali su neizbježni, ali jao čovjeku zbog kojega se dogodi skandal, istaknuo je Papa.

Među nevoljama Papa je spomenuo i nevjernost onih koji iznevjeravaju svoje zvanje, koji se kriju iza dobrih namjera kako bi zadali udarac braći i posijali razdor i podjele. Stoga je pozvao sve da se bore protiv duhovne korupcije u kojoj na kraju sve izgleda dopušteno: prijevara, kleveta i brojni istančani oblici autoreferencijalnosti.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "VATIKAN: PAPA JE SVEĆENIKE PEDOFILE NAZVAO OKRUTNIM VUKOVIMA"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial