VATIKAN: PAPA FRANJO O MIGRACIJAMA

Vatikan, foto: AR-NEWS

VATIKAN, 18/01/2019 (AR) – Odlaziti i smještati se drugdje s nadom da se može pronaći bolji život za sebe i svoje obitelji je duboka želja koja je pokrenula milijune migeanara tijekom stoljeća, iznio je papa Franjo u predgovoru dokumenta od 38 stranica pod naslovom “Svijetla na putovima nade” koji je objavila sekcija migranti i izbjeglice vatikanskog Dikasterija za integralni ljudski razvitak. Predstavljena su dva dokumenta. „Pastoralne smjernice o trgovini ljudima” i „Svjetla na stazama nade. Učenja pape Franje o migrantima, izbjeglicama i trgovini ljudima“. Prvi dokument je rezultat procesa savjetovanja s biskupskim konferencijama, katoličkim organizacijama i redovničkim zajednicama i u njemu je predstavljen niz pastoralnih smjernica za razumijevanje, prepoznavanje, sprječavanje i iskorjenjivanje trgovine ljudima, zaštitu žrtava i promicanje njihove rehabilitacije, te je upućen „biskupijama, župama i vjerskim zajednicama, školama i sveučilištima, katoličkim organizacijama i drugim organizacijama civilnog društva i svakoj drugoj grupi koja se može angažirati na ovom području“. Osim pružanja smjernica za provedbu na lokalnoj razini i suradnje na daljinu, Smjernice također nude „natuknice za propovijedi, programe odgoja i naobrazbe i komunikaciju s medijima“. 

Iz vatikanskih vrtova, foto: AR-NEWS

Drugi dokument pod naslovom „Svjetla na stazama nade. Učenja pape Franje o migrantima, izbjeglicama i trgovini ljudima“ je o zbirka učenja pape Franje o migrantima, izbjeglicama i trgovini ljudima od početka njegova pontifikata do kraja 2017. godine.

“Dramatični eksodusi izbjeglica su iskustva kroz koja je prošao i Isus Krist zajedno s njegovim roditeljima na početku svog zemaljskog života kada su morali pobjeći u Egipat kako bi se spasili pred ubojičkim Herodovim bijesom”, podsjeća Franjo. 

“Ljudska kretanja, premda generiraju izazove i patnje, obogaćuju naše zajednice, lokalne Crkve i društva svakog kontinenta”, napisao je Franjo. Migrirati nije uvijek sretno iskustvo. Kada se pomisli na uništavajuća putovanja koja nameću trgovci ljudima i na njihove žrtve, onda su migracije užasna iskustva. Povijest spasenja je karakterizirana kretanjima svake vrste i bez obzira što se tragalo za zajedničkom budućnošću na drugom mjestu, a čega ima i u naše vrijeme, kretanja osoba, premda izazivaju bol i patnje, obugaćuju zajednicu, drži Franjo.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "VATIKAN: PAPA FRANJO O MIGRACIJAMA"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial