VATIKAN: PAPA FRANJO O SEKSUALNOM ODGOJU, POBAČAJU…

Papa odgovara na pitanja novinara

VATIKAN, 29/01/2019 (AR) – Na povratku iz Paname gdje je bio (od 23.-28. siječnja) na 34. Svjetskom danu mladeži (slijedeći GMG će se održati 2022. u Lisabonu) papa Franjo je u zrakoplovu odgovarao na novinarska pistanja, a teme su osim susreta s mladima bile i pobačaj, celibat, migranti…

Glede pobačaja papa Franjo je kazao kako poruka milosrđa je za sve. Problem nije davanje oprosta, već praćenje žene koja je savjesna da je pobacila, kazao je Franjo i naglasio kako je riječ o užasnoj drami.

“Trebaš biti u ispovjedaonici i trebaš joj pružiti utjehu. Zbog toga sam dao mgućnost da se da oprost za pobačaj kroz milosrđe”, kazao je Franjo te iznio kako savjetuje žene koje su pobacile da razgovaraju s njihovim djetetom koji je na nebu. To je put pomirenja majke s djetetom. S Bogom već postoji oprost, Bog uvijek oprašta, ali milosrđe je da žena elaborira to.

Franjo je zatim govorio o seksualnom odgoju.

Papa Franju u zrakoplovu na povratku iz Paname

“U školama je potrebno pružati seksualni odgoj. Seks je dar Božiji. Seks nije čudovište, već Božji dar za voljeti. To što ga neki upotrebljavaju za zarađivanje novaca ili za iskorištavanje je drugi problem. No, potrebno je davati objektivno seksualno obrazovanje bez ideološke kolonizacije. Ako je seksualni odgoj pun ideološke kolonijelizacije onda se uništava osoba. Ali seks kao Božji dar mora biti educiran”, kazao je Franjo.

Glede celibata Franjo je potvrdio stajalište pape Pavla VI., koji je kazao “rađe dam život nego promijenim zakon o celibatu”. Franjo je ponovio i kako je celibat Božji dar, te kako nije za omogućavanja celibata kao opcije.

Franjo je govorio o seksualnom zlostavljanju maloljetnika od strane svećenika, te podsjetio kako će se na tu temu održati u veljači sastanak predsjednika svih biskupskih konferencija. Potrebno je da svi budu svjesni drame koju prolaze dječak ili djevojčica nad kojima je počinjeno zlodjelo. Radi se na pripremi sastanka, ali važno je da svi budu svijesni drame i tek će se tada moći stvoriti protokole i ići naprijed.

Problem migracija je složeni, kazao je Franjo. Potrebno je pitati se je li moja domovina sačinjena od migranata. Vladajući moraju biti oprezni, jer oprez je vrlina vladanja. Kazao je kako su Italija i Grčka države koje su bile najvelikodušnije u prihvaćanju migranata. Izbjeglice dolaze ili zbog gladi ili zbog ratova u njihovim zemljama, pa Europa treba ulagati tamo gdje je glad. Kada se govori o Africi u podsvjesti mnogih je kako je treba iskoristiti, a ne pomoći da se razvije.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "VATIKAN: PAPA FRANJO O SEKSUALNOM ODGOJU, POBAČAJU…"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial