EUROPSKA KOMISIJA: RAST EKONOMIJE U 2019. GODINI

Europska komisija, foto: AR-NEWS

BRUXELLES, 07/02/2019 (AR) – Očekuje se da će europsko gospodarstvo u 2019. rasti šestu godinu zaredom te se predviđa širenje gospodarstva u svim državama članicama. Ukupna stopa rasta bit će nešto niža u odnosu na visoke stope rasta ostvarene posljednjih godina. 

🇭🇷2.7
🇮🇹0.2

Potpredsjednik Komisije nadležan za euro i socijalni dijalog, zadužen i za financijsku stabilnost, financijske usluge te uniju tržišta kapitala Valdis Dombrovskis izjavio je kako se očekuje da će “u 2019. gospodarstva svih država članica EU-a i dalje rasti, što znači više radnih mjesta i prosperiteta. Bez obzira na to, naša je prognoza rasta snižena, posebno za najveća gospodarstva europodručja”. Uzimaju se u obzir vanjski čimbenici, kao što su trgovinske napetosti i usporavanje rastućih tržišta, posebno u Kini. U nekim zemljama europodručja ponovno se javljaju zabrinutosti zbog uzajamne povezanosti države i banaka i održivosti duga. Tu se misli na Italiju, kojoj je prognoziran najniži rast, jedini ispod jedan posto, odnosno samo 0,2 posto BNP-a.

Europska komisija blago je smanjila procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini na 2,7 posto, s prethodnih 2,8 posto.

Povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu Pierre Moscovici izjavio je kako nakon vrhunca u 2017. usporavanje rasta gospodarstva EU-a nastavit će se i u 2019., a stopa rasta iznosit će 1,5 posto. Usporavanje će biti izraženije nego što je predviđeno prošle jeseni, posebno u europodručju, zbog neizvjesnosti u globalnog trgovini i djelovanja domaćih čimbenika u najvećim državama članicama. Gospodarski temelji Europe i dalje su čvrsti.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "EUROPSKA KOMISIJA: RAST EKONOMIJE U 2019. GODINI"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial